Verkeer
Stuur appje
Zoek

ATC‘65 wil met zonnepanelen boven parkeervakken het eerste duurzame sportpark worden

Roelkok waarnmemendvoorzitter atc65 voetbal voetbalhengelo voetbalvereniging oudraadslid
Waarnemend voorzitter Roel Kok van ATC'65
Beeld: 1Twente

Hengelose voetbalvereniging ATC’65 wil samen met de andere sportverenigingen van sportpark Slangenbeek de parkeerplekken overdekken met zonnepanelen. Zij streven ernaar om het eerste duurzame sportpark van Nederland te worden. Alleen duurt het volgens waarnemend voorzitter Roel Kok van ATC’65 allemaal wat langer dan ze eigenlijk zouden willen: “We hadden gehoopt al te kunnen beginnen.”

Verduurzamen

De voetbalvereniging is sinds najaar 2021 bezig met de plannen. “We willen als ATC’65 verder verduurzamen. Wij doen al veel, want ons clubgebouw is al helemaal van het gas af en ook hebben wij ledlampen in de verlichting rondom de velden en binnen”, zegt voorzitter Roel Kok. Als het aan Kok ligt worden overkapte parkeerplaatsen mét zonnepanelen aan het lijstje toegevoegd, samen met HCT, honk- en softbalvereniging Hengelo Giants, Kids Villa en de cricketvereniging.

Het gaat in eerste instantie om negen overdekte parkeerplekken. Bij de parkeervakken komen oplaadpunten voor elektrische auto's. Naast de duurzaamheid, heeft het vooral ook een praktische invulling: “We hebben veel jeugdteams die op hoog niveau spelen en dus het hele land doorreizen voor wedstrijden. Die worden allemaal met de auto gebracht en het aantal elektrische auto's wordt steeds meer. We merken dat ook bij onze eigen leden.”

Bijdrage

Met de parkeerplaatsen kunnen naast bezoekers en leden van de sportverenigingen ook de Sport BSO van Kids Villa en Gildebor volgens Kok gebruikmaken van de oplaadpalen. De financiering voor de overkapping is al rond, alleen heeft de voetbalvereniging wel een financiële bijdrage nodig van de gemeente Hengelo. “De panelen kunnen we financieren, alleen de extra aansluitingskosten kunnen we niet opbrengen. Dit kost 25.000 euro en daar hebben wij echt de gemeente bij nodig.”

Contact

Duurzaamheidswethouder Claudio Bruggink is op bezoek geweest en er is veelvuldig contact geweest met ambtenaren van de gemeente. “Hij was heel positief over onze proactieve houding”, zegt Kok. Alleen duurt het volgens de voorzitter allemaal erg lang, mede door de onderlinge wisseling van ambtenaren die op het dossier zitten. “We hebben sinds vorig jaar met drie verschillende ambtenaren gesproken. Het duurt allemaal erg lang en af en toe zakt mij de moed mij in de schoenen." Kok hoopt dan ook dat er snel schot in de zaak komt.

IKEA

Het overkappen van parkeerplaatsen met zonnepanelen is niet nieuw en past binnen de duurzaamheidsplannen van Hengelo. Voor 2030 moet ruim veertig procent van het huidige energieverbruik worden opgewekt uit wind en zon. Het gemeentebestuur wil zoveel mogelijk zonnepanelen op daken. Eind vorige maand werd een soortgelijke overkapping bij de IKEA-vestiging in gebruik genomen. Deze panelen wekken driekwart van de totale energieverbuik van het filiaal op.

Zonnepanelenikea 1twente
Lees ook
Met zonnepanelen overdekte parkeerplaatsen leveren IKEA Hengelo driekwart van alle benodigde stroom op
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.