Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Eerste asielzoekers arriveren in oude vertrekhal Vliegveld Twenthe

20220715 124710
De voormalige vertrekhal van Vliegveld Twenthe is inmiddels ingericht voor de opvang van 60 asielzoekers.
Beeld: News United/Dennis Bakker

De helft van de bewoners van de crisisnoodopvang op Vliegveld Twenthe is deze woensdag gearriveerd. De voormalige vertrekhal van de luchthaven is de afgelopen weken ingericht voor de opvang van in totaal zestig tijdelijke bewoners. De andere dertig komen waarschijnlijk deze donderdag, afhankelijk van de situatie bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.

De Veiligheidsregio Twente is verzocht om 225 asielzoekers voor korte tijd op te vangen om met name de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel te verlichten en te voorkomen dat mensen in de buitenlucht slapen. De Twentse burgemeesters hebben afgesproken om dit aantal evenredig te verdelen. De afspraak is dat de asielzoekers na drie maanden, dus eind oktober, weer vertrekken uit de tijdelijke opvang. Over de afkomst en gezinssituatie van de bewoners is niets bekend gemaakt. Wel is duidelijk dat het gaat om mensen die in afwachting zijn van hun asielprocedure.

Pendelbus

Dinsdagmiddag was er al een rondleiding voor omwonenden van de nieuwe opvanglocatie op het vliegveld. Hen is eerder toegezegd dat het voorlopig de laatste keer is dat er asielzoekers op het terrein worden gehuisvest. Eerder was Vliegveld Twenthe al de locatie voor een noodopvang voor een halfjaar. Toen ging het om hangar 18 en gebouw C-15, die door het kabinet met een juridisch niet bestaand dwangbevel als opvang werden aangewezen. De noodopvang werd vorige maand gesloten.

Vertrekhal Twente Airport binnen
De gezamenlijke ruimte van de crisisnoodopvang in de oude vertrekhal van de luchthaven.
Beeld: Wilco Louwes

Er is een locatiedirecteur en een woonbegeleider aangesteld. Het gemeentelijke sportbedrijf Sportaal gaat in de tijdelijke opvang een aantal uren per week activiteiten houden. Ook worden er weer taallessen en verkeerslessen gegeven. Daarnaast wordt ook de pendelbusdienst weer nieuw leven ingeblazen. Deze bus rijdt op dinsdag- en vrijdagochtend tussen de opvanglocatie en Enschede Centraal.

Statushouders

Behalve crisisnoodopvang is gemeenten ook verzocht om statushouders, vluchtelingen met een verblijfstatus, versneld een woning aan te bieden. Het gaat om zo'n 70 statushouders in heel Twente. In een brief aan de raad schrijft burgemeester Roelof Bleker dat op dit moment wordt gekeken welke locaties hiervoor het meest geschikt zijn. 'Uitgangspunt daarbij is spreiding van het aantal statushouders.'

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.