Verkeer
Stuur appje
Zoek

Drones en helicopters vliegen dinsdag samen boven Enschede: Testvluchten laten zien dat dat kan

NLR 2020 030 04 1 NLR UAM
Drones voeren testvluchten boven Enschede uit.
Beeld: Royal NLR

Twente Airport is dinsdag het toneel van uitvoerige testvluchten met drones en helicopters. De testvluchten rond de voormalige vliegbasis moeten aantonen dat de combinaties van gebruikers van het lage luchtruim boven Enschede heel goed mogelijk is. De demonstraties worden onder leiding van het Koninklijk Nederlandse Lucht- en Ruimtevaartcentrum uitgevoerd.

Dat drones of liever vliegende robots het stadium van vliegende camera’s voorbij zijn en belangrijke inspectie-, transport en landbouwgereedschappen zijn geworden, is al wel langer duidelijk. De ingewikkelde regelgeving voor het gebruik van het luchtruim, de sociale- en publieksacceptatie houden het gebruik van drones nog even tegen.

Europees project

Om die reden besloot het Europese project AMU-LED (Air Mobility Urban – Large Experimental Demonstrations) meerdere test- en demonstratievluchten boven stedelijk gebied in Europa uit te voeren. Eind juni werd in het Britse Cranfield begonnen, Amsterdam en Rotterdam zijn nog aan de beurt en dinsdag dus Enschede. De testvluchten worden afgesloten in Santiago de Compostella.

De Enschedese deelnemer aan het Europese project is Space53 die de tenten heeft opgeslagen op Technology Base on Twente Airport. Rond die plek worden dinsdagmiddag testen uitgevoerd met een transportdrone die medicijnen aflevert bij de traumahelicopter. Tegelijkertijd wordt een patiententransport naar het ziekenhuis gesimuleerd, inspecteert een vliegende robot een gebouw en transporteert een drone een brandblusser. Al die scenario’s moeten aantonen dat de verschillende vliegbewegingen veilig naast elkaar kunnen plaatshebben. Daarbij tonen de deelnemers onder wie Boeing, Airbus en Space53 ook waar drones allemaal voor ingezet kunnen worden.

Om al die verschillende luchtgebruikers veilig te begeleiden, is U-space ontwikkeld. Dat is een luchtverkeersleidingssysteem die ervoor zorgt dat de drones veilig en efficient kunnen vliegen. Het systeem is bijna volledig geautomatiseerd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.