Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Forse stijging verhuiskosten van bibliotheek in Enschede: geld erbij of snijden in plannen?

329037 muziekkwartier
Een impressie van hoe de ingang van de nieuwe Huiskamer van de Stad - met bieb, theater en kunstenschool - aan het Wilminkplein eruit moet komen te zien.
Beeld: Gemeente Enschede

Het is al even stil rond de verhuizing van de Centrale Bibliotheek Enschede naar het Muziekkwartier. De verbouwing van het nieuwe onderkomen in het Wilminktheater had al in volle gang moeten zijn. Maar er is sprake van gestegen bouw- en materiaalkosten. Het budget van 13,5 miljoen euro is niet meer toereikend voor alle plannen van de 'huiskamer van de stad'. Hoe nu verder?

De eerste plannen voor de verhuizing van de bibliotheek (al sinds jaar en dag gevestigd aan de Pijpenstraat) naar het Muziekkwartier aan het Wilminkplein liggen er sinds 2018. Ruim een jaar later geleden is er een overeenkomst tussen de bibliotheek, het Wilminktheater, Kaliber Kunstenschool en Metropool getekend. Deze cultuurpartners hoesten gezamenlijk 4 miljoen euro op. De overige ruim 9 miljoen is door de gemeenteraad via een krediet beschikbaar gesteld; deze investering wordt verrekend in een huurverhoging voor de instellingen.

Scenario's op een rij

Hoewel er op detailniveau 'weinig te vertellen is' bevestigt wethouder Jeroen Diepemaat dat ook de verhuizing van de bibliotheek, net als vele andere bouwplannen, getroffen wordt door de stijgende kosten. "En in zo'n situatie kan je plat gezegd twee dingen doen: er moet geld bij of je gaat snijden in de plannen."

Ingang Bibliotheek Enschede Foto RTV Oost
Lees ook
Tevredenheid bij Bibliotheek Enschede: 'Verhuizing naar Wilminkplein biedt veel kansen'

Op dit moment worden verschillende scenario's op een rij gezet. De wethouder verwacht dat er 'niet al te lang na de zomer' meer duidelijkheid komt. Het is goed mogelijk dat de gemeenteraad wordt gevraagd om het krediet voor de verhuis- en inrichtingskosten van het Muziekkwartier te verhogen. Dat zou in de praktijk kunnen betekenen dat de huurkosten van de cultuurpartners - die overigens voor een groot deel afhankelijk zijn van gemeentelijke subsidie - verder omhoog gaan.

Politici op gesprek

Uit betrouwbare bronnen heeft 1Twente vernomen dat raads- en commissieleden op korte termijn door onder meer bibliotheekdirecteur Jan Hoogenberg worden bijgepraat over de stand van zaken rondom de verhuizing. Behalve snijden in de plannen voor de verbouwing lijken er overigens weinig bezuinigingsmogelijkheden.

Het sluiten van andere bibliotheekfilialen zou bijvoorbeeld geen optie kunnen zijn. Toen de gemeenteraad in de zomer van 2021 akkoord ging met de verhuizing van de bieb naar het Muziekkwartier, is afgesproken dat dit niet ten koste zou mogen gaan van de wijkvestigingen in Glanerbrug, Stadsveld, Twekkelerveld, Roombeek en Enschede-Zuid. Een motie van EnschedeAnders werd door een ruime meerderheid van de raad aangenomen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.