Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Ludieke actie in Enschede: "Ik ben een moslim, stel mij uw vraag"

Rtvoost actiemoslimenschede
Beeld: RTV Oost

Moslims in Nederland voelen zich niet altijd begrepen, daarom voert de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap een campagne. Deelnemers van de campagne staan met borden in hun handen met de tekst 'Ik ben een moslim, stel mij uw vraag'. Zo hopen ze met voorbijgangers in gesprek te raken.

Vragen

Kashif Akmal is één van de deelnemers. Hij vertelt dat er veel misverstanden bestaan over zijn geloof. "Bijvoorbeeld de loyaliteit in het land waar je woont. Dat is voor moslims expliciet een islamitisch gebod. Vaak wordt gedacht dat de loyaliteit van moslims elders ligt. Wij wonen in Nederland dus wij zijn loyaal aan Nederland en houden van Nederland", zegt Akmal vol overtuiging.

Een ander veel voorkomende vraag is de gelijkheid van vrouwen en de hoofddoekjesplicht. "Dat is één van de geboden uit de islam. Als eerste worden mannen bevolen om hun ogen neer te slaan en niet met lust naar vrouwen te kijken. Dat vrouwen hun hoofd bedekken is uit ook kuisheidsoverwegingen. De vrouwen die dat doen, doen dat uit liefde voor God", zegt Akmal.

Salman Rushdie

Ilse van Griensven is één van de voorbijgangers. "Ik kwam langs en dacht: wat geweldig dat ze dit doen. Ik heb niet een speciale vraag maar vind het een mooie actie. Ik vroeg of ze een vraag aan mij hadden. En zo kwamen we in gesprek. "Van Griensven vervolgt: “Ik sprak hier met een imam en het ging over Salman Rushdie (een schrijver die vorige week is neergestoken, red). Erg actueel nu. Hij zei : “Als moslim horen wij niet te doden”. Dat is interessant, want dat is een universele gedachte. Daar vonden we elkaar in.”

Tolerantie

"Wij willen alle vragen beantwoorden", zegt Kashif Akmal. "Veel voorkomende vragen gaan over verhalen uit de media zoals de Jihad, vrouwenrechten, over sharia en toestanden in andere moslimlanden. Het publiek kan naar ons toestappen met hun angsten, zorgen en vragen. Wij willen ze dan graag meer duidelijkheid geven.

"Wat Akmal wel merkt is dat de tolerantie ten opzichte van noslims in het oosten van Nederland minder groot is dan in de Randstad. "Dat komt wellicht omdat mensen hier minder in contact komen met mensen van een andere cultuur. Onbekend maakt onbemind. Daarom is het misschien goed dat we met de campagne nu ook in Enschede staan."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.