Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschede neemt extra maatregelen rond Europese kraker tussen FC Twente en Fiorentina

Grolsch Veste Flickr Gemeente Enschede
De Grolsch Veste
Beeld: Flickr gemeente Enschede

Enkele honderden Italiaanse supporters worden door de gemeente donderdagmiddag in Enschede verwacht. Zij reizen mee met voetbalclub AFC Fiorentina, dat het in de voorronde van de Conference League tegen FC Twente opneemt. De beslissingswedstrijd in de Grolsch Veste - aftrap 19.00 uur - is een beladen duel en daarom hebben de burgemeester en de politie extra maatregelen genomen in de binnenstad en rondom het stadion.

Om alles in goede banen te laten verlopen worden er extra politieagenten en handhavers ingezet in de binnenstad en bij de Grolsch Veste. Italiaanse voetbalsupporters worden verder vooraf zo goed mogelijk over hun bezoek aan Enschede geïnformeerd. Dat laat burgemeester Roelof Bleker in een brief aan alle horecaondernemers weten. In die brief geeft hij aan, dat er ook voor de uitbaters van de terrassen in de binnenstad extra maatregelen gelden.

Plastic glazen

Alle horecaondernemers in de gehele binnenstad worden door de burgemeester verplicht om consumpties in plastic glazen te schenken. De regel wordt ingevoerd om eventuele ongeregeldheden - het gooien met glaswerk - te voorkomen. De maatregel geldt vanaf donderdag om 12.00 tot sluitingstijd van de horeca. Het schenken in plastic glazen is een verplichting die een burgemeester kan opleggen als er ernstige vrees is voor verstoring van de openbare orde.

Volgens een gemeentewoordvoerder blijft het vooralsnog bij deze maatregel. Horecazaken mogen hun terras dus 'gewoon' uitstallen. Van een noodverordening is nu geen sprake. Zo'n maatregel wordt pas ingevoerd bij dreiging van ernstige wanordelijkheden en omvat over het algemeen verdergaande beperkingen voor binnenstadbezoekers en -ondernemers.

Geruchten in Florence

De wedstrijd tussen FC Twente en Fiorentina kan worden gezien als een beladen duel. De winnaar (over twee wedstrijden) plaatst zich voor het hoofdtoernooi van de UEFA Conference League en is dus verzekerd van in ieder geval zes Europese wedstrijden.

FC Twente verloor de heenwedstrijd in Florence met 2-1. Dat betekent dat de ploeg uit Enschede, al dan niet na verlenging, met twee doelpunten verschil moet winnen om zich voor de Conference League te plaatsen.

Rondom het duel in Italië was er sprake van enige consternatie. Op social media gingen berichten en geruchten rond van FC Twente-supporters die zouden zijn neergestoken. De Nederlandse politie plaatste daarna een bericht dat van die incidenten geen enkele indicatie zou zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.