Verkeer
Stuur appje
Zoek

Advocaat wil duidelijkheid over arrestatie onwel geworden Hengeloër: "Wat is hier gebeurd?"

Richard korver advocaat TWITTER magic
Advocaat Richard Korver eist opheldering over de arrestatie van een Hengeloër, die kort daarop onwel werd.
Beeld: Twitter Richard Korver

Wat advocaat Richard Korver betreft, roept de arrestatie van een 37-jarige Hengeloër tal van vragen op die om een antwoord schreeuwen. De raadsman vraagt dan ook dringend om opheldering. Behalve dat hij bij justitie de beelden van beveiligingscamera's heeft opgevraagd, wil hij volledige inzage in de medische gegevens van de man, die na zijn aanhouding onwel werd. De Hengeloër vecht intussen in het ziekenhuis voor zijn leven.

Verdacht rijgedrag

Zoals maandag gemeld, werd de 37-jarige Hengeloër eind vorige week in Borne aangehouden. Reden was dat hij verdacht rijgedrag vertoonde, waarna een speekseltest uitwees dat hij vermoedelijk onder invloed van drugs achter het stuur van zijn auto was gestapt.

Op weg naar het politiebureau in Hengelo werd hij op de achterbank van de surveillancewagen onwel. Vervolgens werd de man door twee agenten uit de auto gesleept, waarna een van hen tot twee keer toe zijn knie op de borst plaatste van de arrestant, die ogenschijnlijk buiten bewustzijn was.

De Hengeloër ligt nog in coma en verkeert in kritieke toestand.

Onwel bij arrestatie borne STILL RTV OOST magic
Op weg naar het politiebureau in Hengelo werd hij op de achterbank van de surveillancewagen onwel. Vervolgens werd de man door twee agenten uit de auto gesleept, waarna een van hen tot twee keer toe zijn knie op de borst plaatste van de arrestant.
Beeld: Twitter Richard Korver

Belangenbehartiger

Mr. Richard Korver treedt op als advocaat van de familie van de Hengeloër. Behalve dat hij gerenommeerd strafpleiter is, staat Korver als raadsman ook regelmatig families van slachtoffers van politiegeweld bij.

Zo trad hij indertijd op als belangenbehartiger van de familie in de spraakmakende affaire rond Mitch Henriquez, die om het leven kwam nadat er bij zijn aanhouding geweld zou zijn toegepast.

Nadat de twee agenten die betrokken waren bij de arrestatie in eerste instantie beiden werden veroordeeld, werd later een van hen in hoger beroep vrijgesproken.

'Ik doe ook altijd zelf onderzoek’

Korver is nu benaderd door de familie van de 37-jarige Hengeloër en treedt op als hun raadsman. Hij vindt in de eerste plaats dat de aanhouding tal van vragen oproept. Hij wil opheldering over de arrestatie van een Hengeloër, die kort daarop onwel werd en nu in coma ligt.

Hoewel de Rijksrecherche intussen een onderzoek is begonnen naar de arrestatie zegt Korver zelf ook zijn eigen onderzoek te zullen verrichten. "Dat is iets wat ik in dit soort zaken altíjd doe."

“Wat me op de beelden vooral opvalt, is dat de arrestant door twee agenten uit de auto wordt getrokken.”

Videobeelden

De advocaat zegt de videobeelden van de aanhouding te hebben gezien. Hij plaatst vraagtekens bij de manier waarop de arrestant door twee agenten naar buiten wordt gehaald, waarbij zijn benen door de lucht vliegen. Vervolgens plaatst een agent tot twee keer toe zijn knie op de borst van de Hengeloër.

"Wat me op de beelden vooral opvalt, is dat de arrestant door twee agenten uit de auto wordt getrokken. Het lijkt me echter een normalere gang van zaken dat bij een onwelwording een van de agenten aan de andere kant zou instappen en het slachtoffer zou ondersteunen bij het naar buiten halen. Maar deze video duurt slechts enkele seconden. Op basis daarvan weet ik te weinig."

Onwel bij arrestatie borne STILL RTV OOST magic
Lees ook
Arrestant in kritieke toestand na aanhouding in Borne; Rijksrecherche stelt onderzoek in

'Hoe verliep de aanhouding?'

Vandaar dat Korver nog met tal van vragen kampt: "Hoe is het eraan toegegaan bij de aanhouding? Wat is er na de aanhouding eigenlijk in die politieauto gebeurd? Hoe zag de eerste hulp die is verleend eruit? Op welk moment is er vervolgens professionele medisch hulp ingeroepen? Ik ga alles in het werk stellen om de waarheid boven tafel te krijgen."

Zo wil Korver als vertegenwoordiger van de familie onder meer inzage in de medische documentatie die rond de aanhouding is opgesteld. "Mij hebben geluiden bereikt dat hier toch wel het nodige te onderzoeken valt. Want we hebben het hier over een 37-jarige man, van wie ik heb begrepen dat hij in goede gezondheid verkeerde. Waarom is het dan in godsnaam zo geëindigd, zoals het hier is geëindigd?"

Bewakingsbeelden

De advocaat heeft eerder vandaag bij het Openbaar Ministerie een verzoek ingediend om de beschikking te krijgen over alle videobeelden van de bewakingscamera's langs de route zoals de politiewagen die avond aflegde: vanaf de plek van de aanhouding tot aan de plek waar het mis ging en de Hengeloër uit de auto moest worden gehaald.

Onbekend is nog of een of meerdere agenten, die betrokken waren bij het incident, eventueel waren uitgerust met bodycams. "Dat zou meer helderheid kunnen verschaffen, maar dat hoeft natuurlijk ook niet altijd. Want als een agent met bodycam voorin zit, is de camera naar voren gericht en zie je natuurlijk niet wat er op de achterbank gebeurt."

icon_main_info_white_glyph

Getuigen gezocht

Volgens een betrokkene in deze zaak zouden er behalve videobeelden van de onwelwording ook beelden bestaan van de aanhouding in Borne. Volgens deze betrokkene zou er bovendien aan de onwelwording een worsteling vooraf zijn gegaan: mogelijk doordat de Hengeloër zich verzette bij de aanhouding. Korver is onder meer geïnteresseerd of er mensen zijn die er getuige van waren hoe de aanhouding is verlopen: "En mochten er mensen zijn die die dag iets hebben gezien of meer weten wat zich heeft afgespeeld, maar om wat voor reden dan ook daarmee niet naar de politie gaan, dan verzoek ik deze mensen zich te melden bij mijn kantoor." De advocaat heeft speciaal hiervoor een mailadres opengesteld, waar eventuele getuigen met hun tips terecht kunnen: [email protected].

Reactie Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie laat in een reactie weten dat het niet op de zaken vooruit wil lopen: "Daarmee zouden we het onderzoek door de Rijksrecherche in de wielen kunnen rijden. Wat betreft de vragen die er zijn, gaan we ervan uit dat het onderzoek door de Rijksrecherche daar zoveel mogelijk een antwoord op geeft."

Hieronder de genoemde beelden die RTV Oost en 1Twente eerder deze week al deelden:

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.