Verkeer
Stuur appje
Zoek

Arrestant in kritieke toestand na aanhouding in Borne; Rijksrecherche stelt onderzoek in

Onwel bij arrestatie borne STILL RTV OOST magic
Een van de agenten plaatst tot twee keer toe zijn knie op de borst van de arrestant, die buiten bewustzijn verkeert.
Beeld: Twitter Richard Korver

De Rijksrecherche stelt een onderzoek in naar een incident afgelopen donderdag in de binnenstad van Hengelo, waarbij twee agenten een man in bewusteloze toestand uit een surveillancewagen slepen. Op videobeelden is te zien dat een van de agenten vervolgens tot twee keer toe zijn knie op de borst van de man zet. De Hengeloër was kort daarvoor om Borne aangehouden, omdat hij onder invloed van drugs achter het stuur zat. De man verkeert in levensgevaar.

Buiten bewustzijn

Op de video is te zien hoe de man vanaf de achterbank naar buiten wordt gesleept en op straat valt. Een van de agenten plaatst tot twee keer toe zijn knie op de borst van de arrestant, die dan al buiten bewustzijn verkeert.

Incident gefilmd

Het incident is vanuit een auto op video vastgelegd. Een woordvoerder van de politie Oost Nederland meldt dat de man donderdagavond op de Bornsche Beeklaan in Borne is aangehouden, nadat uit een speekseltest was gebleken dat hij aan het autorijden was, terwijl hij onder invloed van verdovende middelen verkeerde. Onduidelijk is of het ging om harddrugs of softdrugs.

Beelden van de arrestatie:

Bloedproef

De man moest voor een bloedproef worden overgebracht naar het politiebureau van Hengelo, maar op weg daar naartoe werd hij in de Hengelose binnenstad onwel. Agenten haalden hem daarop uit de auto. Volgens een politiewoordvoerder is er ter plaatse medische hulp verleend, waarna de arrestant per ambulance naar het ziekenhuis is overgebracht.

Gebeden voor zijn leven

De man maakt deel uit van de Suryoye-gemeenschap. In de Syrisch-orthodoxe Mariakerk in Hengelo is zondagochtend gebeden voor zijn leven, zo laat een lid van deze gemeenschap weten. De man zou in kritieke toestand verkeren en wordt in coma gehouden.

De Rijksrecherche stelt nu een onderzoek in naar de achtergrond van het incident. De politiewoordvoerder zegt geen antwoord te kunnen geven op de vraag waarom de agent zijn knie op de borst van de man plaatst, terwijl die geen moment de indruk wekt dat hij zich wil verzetten.

"Mogelijk is dat een standaardprocedure, maar dat is iets waar de Rijksrecherche nu naar kijkt."

Tweede video

Inmiddels is er een tweede video opgedoken. Daarop is te zien hoe vijf agenten rond de bewusteloze arrestant staan, van wie er twee zich bezighouden met de man. Een van hen plaatst daarbij zijn knie op het onderbeen van de onwel geworden Hengeloër.

Omdat de agenten geen verdachte zijn, blijven ze gedurende het onderzoek van de Rijksrecherche gewoon in functie.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.