Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Jubilerende Singelloop trakteert Enschede op een bos

Singelloopbos lichter 2
“Bomen verbeteren de luchtkwaliteit voor een ieders hardlooprondje”
Beeld: Singelloop Enschede

Enschede is dit najaar een bijzonder stuk groen rijker: het Singelloop-bos. De bomengroep wordt in Boekelo aangeplant ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de Singelloop. Zondag 11 september is de jubileumeditie van het hardloopevenement op de ring om het centrum. “Bomen verbeteren de luchtkwaliteit voor een ieders hardlooprondje”, verklaart de organisatie hun keuze voor de traktatie.

“Eén boom maakt nog geen bos, maar inmiddels kunnen we al ruim 2000 boompjes planten”, zegt Singelloop-voorzitter Marc Woesthuis. Het geld daarvoor komt van deelnemers, die bij inschrijving kunnen kiezen of ze willen bijdragen. “En dat wordt door velen gedaan.”

Daarmee gaan die hardlopers achter het idee van de organisatie staan. Een plan dat ontstond met het parcours in gedachten: beginnend en eindigend in het Volkspark, lopend langs een singelring vol bomen.

Nieuw leven

Bij het tellen van de 25 edities gaat de organisatie uit van de herstart in 1998, toen atletiekvereniging AC Tion het evenement nieuw leven inblies. De allereerste Singelloop begon namelijk ooit al in 1923 als estafette. In de jaren erna deden honderden mensen mee, maar om onbekende redenen stopte de traditie in 1948.

“Na twee COVID-edities zijn we blij dat we onze 25ste verjaardag op een feestelijke en normale wijze kunnen vieren”

De loop kon als een van de weinige in het land ook afgelopen twee coronajaren doorgaan, doordat deelnemers bij start en finish op een slimme manier voldoende werden gescheiden van elkaar. Zo werd aan de regels voldaan.

Feestje

Die regels gelden nu niet meer. “Na twee COVID-edities zijn we blij dat we onze 25ste verjaardag op een feestelijke en normale wijze kunnen vieren”, zegt Woesthuis. “In het Volkspark is er gelukkig weer van alles te doen: met livemuziek en een Kidszone met een mobiele klimwand, stormbanen, workshops en FC Twente Kidsclub en YoungReds is plezier gegarandeerd.”

Het evenement kijkt verder dan hardlopen. In de Sportzone kunnen kinderen kennismaken met allerlei sporten, zoals judo, karate, badminton, atletiek, ritmische gymnastiek. "Verschillende Enschedese sportverenigingen en een ‘Fit & Fun Team laat hier zien hoe leuk sporten en bewegen is!"

Singelloopstart Volkpark
Ook dit jaar worden er weer duizenden deelnemers verwacht
Beeld: Singelloop Enschede

De hardlopers zelf worden elke 500 meter op het acht kilometer lange parcours aangemoedigd door muziek, bovenop de steun van toeschouwers. Ook dit jaar worden er weer duizenden deelnemers verwacht met een veelvoud daarvan aan publiek langs de kant.

icon_main_info_white_glyph

Meelopen

Meedoen aan de Menzis Singelloop Enschede kan als individuele loper, als bedrijventeam of als deelnemer van de Kidsrun. Inschrijven voor de jubileumeditie is mogelijk tot en met zondag 4 september. Na-inschrijven is dit jaar niet mogelijk.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.