Verkeer
Stuur appje
Zoek

Televisie-icoon en hoofdrolspeler 'Van Katoen en Water' Laus Steenbeeke komt thuis in Twente

Op zijn 19e verhuisde Laus Steenbeeke van Borne richting Hilversum waar een glansrijke televisie-carriére op hem wachtte. In 2022, ruim veertig jaar na zijn vertrek, keert hij terug naar het oosten. De afgelopen jaren is de kersverse Enschedeër bij veel producties, waarin zijn geboortestreek een rol speelt, betrokken geweest. Zijn huidige project is 'Van Katoen en Water', waarin hij als het karakter Bertus een grote rol speelt. "Mijn agenda zit bomvol met Twente."

Breed repertoire

Met de terugkeer van Laus Steenbeeke is Twente weer een ervaren acteur rijker. Hij heeft onder meer naam gemaakt op de Nederlandse televisie met zijn rollen in Flodder, Klokhuis en 't Schaep met de vijf poten. Ook heeft hij zijn stem geleend om de nasynchronisatie te doen voor karakters in een aantal films en tv-series. Tot slot had Steenbeeke succes in de musicalwereld. In de Lion King bijvoorbeeld had hij een prijswinnende bijrol. In recentere jaren speelde hij in een handvol grote voorstellingen die zich op Twentse bodem afspelen.

Twents theater

Na zijn hoofdrollen in de Twentse theaterstukken STORK! en De Boerenopstand mag hij opnieuw in zijn eigen dialect spelen tijdens Van Katoen en Water. "Dat speelt heel lekker", vindt Steenbeeke. "Je hoeft nergens naar te zoeken. Als de tekst een beetje goed geschreven is, dan rammelt het er zo uit." Tekstschrijver Laurens ten Den is blij met de veelheid aan regionale producties. "In het westen liggen er voor mij veel meer kansen, maar gelukkig doen we hier ook steeds meer. Talentvolle acteurs kunnen tegenwoordig hier blijven voor goede rollen of ze kunnen weer terugkomen. Zoals Laus nu doet."

Vrijwilligers

De voorstelling Van Katoen en Water draait op basis van de inzet van professionals en vrijwilligers. "Op dit moment lopen er elke avond zo'n 150 vrijwilligers", vertelt Ten Den. "De bereidheid is ontzettend hoog. Toen we een auditiebericht naar buiten brachten, meldden zich vijf keer zoveel mensen aan als dat we nodig hadden. Ook halen de liefhebbers en de professionals elkaar omhoog qua niveau."

Laurens ten Den 1 Ernst Bergboer
"We hoeven niets te weten van de mensen die meedoen. We willen alleen samen iets moois maken en dat is heel verbindend," aldus Laurens ten Den.
Beeld: Ernst Bergboer / 1Twente

Noaberschap

De 62-jarige Steenbeeke vindt dat de manier waarop het team met elkaar samenwerkt echt iets Twents over zich heeft. "Het noaberschap leeft hier meer dan in Hilversum." Daarnaast looft hij de inzet van het ensemble. "Het zijn allemaal mensen die gewoon een van-negen-tot-vijf-baan hebben. Als je dan ziet hoe professioneel dit is, dan maakt me dat supertrots."

icon_main_info_white_glyph

Van Katoen en Water

Van Katoen en Water is een theaterstuk over de geschiedenis van Almelo. Laus Steenbeeke speelt de rol van de terminale stadsarchivaris Bertus. Op zijn sterfbed blikt hij terug op zijn leven aan de hand van verhalen over de geschiedenis van zijn stad. De voorstelling wordt nog tot 17 september van dit jaar opgevoerd op het Almelose Indiëterrein.

'Oons' publiek

Tekstschrijver Laurens ten Den heeft na al zijn jaren in het vak een aardig beeld gekregen van 'zijn publiek'. "In het oosten houden mensen ervan als de mensen en de dingen van ons zijn. Je kan niet zomaar het publiek voor je winnen met groot spel. Je moet je ware aard laten zien, bluf wordt niet gewaardeerd. Als je aan die eisen voldoet, kun je het publiek overal mee naar toe nemen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.