Verkeer
Stuur appje
Zoek

Nieuwe noodopvang voor twee weken in Diekmanhal: plek voor tweehonderd asielzoekers

Diekmanhal Enschede
Vanaf donderdag of vrijdag wordt er een groep van tweehonderd asielzoekers opgevangen in de Diekmanhal - het gaat om noodopvang voor een periode van twee weken
Beeld:

Enschede gaat noodopvang bieden aan een groep van tweehonderd asielzoekers. Vanaf donderdag of vrijdag worden zij voor een periode van twee weken opgevangen in de Diekmanhal. Met die mededeling kwam burgemeester Roelof Bleker maandagavond tijdens de raadsvergadering.

De keus voor de Diekmanhal was een alternatief voor een dringend verzoek van de staatssecretaris om andermaal een groep van vijfhonderd asielzoekers op te vangen op Vliegveld Twenthe. De wens was om dat voor een langere periode te doen.

Dringend verzoek van het Rijk afgewezen, alternatief geboden

Gelet op de voorgeschiedenis, waarin Enschede onder dreiging van een aanwijzing plek regelde voor vijfhonderd asielzoekers, heeft burgemeester Bleker dat verzoek afgewezen. Hij bood wel een alternatief: opvang van een kleinere groep voor een korte periode.

Na een zoektocht waar dat dan zou kunnen, is het Rijk het alternatief geboden van de Diekmanhal. Daar kunnen tweehonderd mensen voor een periode van twee weken 'netjes' worden opgevangen, met de woorden van Bleker.

Scholen en omwonenden geïnformeerd

Dat betekent dat scholen en sportverenigingen voor een periode van twee weken geen gebruik van de Diekmanhal kunnen maken. Scholen zijn inmiddels geïnformeerd, omwonenden hebben maandagavond een brief gekregen.

Gesleep met mensen

In de gemeenteraad ging de discussie over die nieuwe noodopvang vooral over de vraag naar structurele opvang van asielzoekers. Zolang die er niet is, blijven verzoeken als deze komen. De stemmen in de Enschedese gemeenteraad variëren, zoals verwacht, van 'Wanneer gaan we structureel plek bieden aan vluchtelingen' tot 'wanneer gaan we stoppen met het opvangen van nieuwe asielzoekers'.

GroenLinks is de mening toegedaan dat Enschede meer kan doen. De Partij voor de Dieren en de SP is diezelfde mening toegedaan, maar 'ook een aantal andere partijen vindt dat', volgens GroenLinks-fractieleider Bart Peeters Weem. Hij vroeg naar het college-standpunt daarin.

Wethouder Arjan Kampman, verantwoordelijk voor reguliere opvang van asielzoekers, vindt die vraag op dit moment niet actueel. Twente doet wat de regio moet doen. "Maar ook wij zijn het gesleep met mensen zat."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.