Verkeer
Stuur appje
Zoek

'Voetbalfilosoof' René ten Bos: 'FC Twente heeft supporters, Ajax vooral fans'

Voetbal en filosofie. Niet bepaald twee thema's die op het eerste oog dichtbij elkaar liggen, maar René ten Bos vindt het heerlijk om over voetbal te filosoferen. De geboren Hengeloër is als filosoof juist geïnteresseerd in 'volkse verschijnselen' en als er iets van het volk is, is dat wel voetbal. Journalist Peter Henk Steenhuis interviewde hem in 2018 voor een serie voetbalcolumns in Trouw. Vier jaar later heeft Steenhuis Ten Bos geïnterviewd voor het boek 'Hooghouden, denken over voetbal'.

Jaarkaart

De tegenwoordig in Utrecht woonachtige Ten Bos (63) is al ruim veertig jaar weg uit Twente, maar komt er nog vaak. Als het even kan, bezoekt hij de thuiswedstrijden van FC Twente samen met z'n zoon Boris: "Ik kwam als tiener al in het Diekmanstadion en heb nu samen met m'n zoon een jaarkaart en probeer geen thuiswedstrijd te missen. In het jaar dat de club een niveautje lager speelde, bezocht ik zelfs menig uitwedstrijd. Dat was vanuit Utrecht vaak goed te doen."

“Fans blijven weg als succes uitblijft, supporters komen juist als het minder gaat. Ajax is typisch een club met veel fans.”

Supporters en fans

Volgens Ten Bos, hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, is er een verschil tussen voetbalsupporters en voetbalfans: "FC Twente heeft, net als bijvoorbeeld Feyenoord, supporters. Fans blijven weg als succes uitblijft, supporters komen juist als het minder gaat. Ajax heeft heus ook supporters, maar is een club met relatief veel fans."

WK voetbal

Ten Bos vindt dat er in de filosofie te weinig aandacht is voor volkse aangelegenheden, zoals voetbal. Schrijver/journalist Peter Henk Steenhuis ('hij is meer van het wielrennen') is dezelfde mening toegedaan en daarom werken ze graag samen: "In 2018 schreef Peter Henk al een serie columns voor Trouw, waarvoor hij mij interviewde over voetbal. Dat was ten tijde van het WK in Rusland, nu staat het WK in Qatar voor de deur en is er dus dit boek."

icon_main_info_white_glyph

Ten Bos en Steenhuis

René ten Bos is filosoof (filosofie: 'het streven naar wijsheid') en hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. In 2017 werd hij uitverkozen tot Denker des Vaderlands, een titel die elke twee jaar van persoon wisselt. Peter Henk Steenhuis studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1994 werkt hij bij Trouw als eindredacteur, plaatsvervangend chef kunst en filosofieredacteur.

Heisa, verbroedering en geluk

Hij vindt het vreemd dat zo weinig filosofen zich met voetbal bezighouden. "Alles zit er namelijk in. Toeval, geluk, ongeluk, omgaan met onrechtvaardigheid, heisa, verbroedering..." Iemand die het wel begreep was Albert Camus (1913-1960) , de Frans/Algerijnse filosoof en schrijver. Ten Bos: "Hij heeft gevoetbald. Was zelfs keeper in het Algerijnse elftal. Volgens hem was hij nooit filosoof geworden, als ie niet gevoetbald had." Veel filosofen spreken volgens Ten Bos met dedain over voetbal: "Het is de enige balsport waarbij je je voeten gebruikt. En cultuur maak je juist met je handen. Dat zou een verklaring kunnen zijn voor het feit dat ze erop neerkijken."

Jeroen van der Lely

Zoals gezegd is Ten Bos een hartstochtelijk FC Twentesupporter. Om die reden wil hij de Twentse première van 'Hooghouden' graag in de Grolsch Veste houden. Dat gaat woensdag 28 september gebeuren. "Ik wilde het boek graag aanbieden aan Jeroen van der Lely, de oud-FC Twentespeler die in Utrecht onder meer filosofie studeert. En daarnaast is ook Wout Brama erbij. Ik vind dat mooi. Dat ik op die manier filosofie onder de aandacht kan brengen van mensen die daar niet dagelijks mee bezig zijn en zo kan ik ook een keer iets terugdoen voor de club, die me zoveel plezier heeft bezorgd."

Liefde voor de sport

Ook in 'Hooghouden' komt FC Twente vaak ter sprake. "De uitgever heeft het geteld: 45 keer wordt de club genoemd. Net iets minder dan Ajax, dat 61 voorkomt, maar veel vaker van PSV en Feyenoord. Voor wie het boek bedoeld is? Het boek is geschreven voor filosofen die iets met voetbal hebben en voetballers die verder willen kijken dan hun neus lang is. Hoofddoel is dat lezers er lol aan hebben. Hopelijk zie je dat er aan af: dat het is geschreven vanuit liefde voor de sport."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.