Verkeer
Weer
Zoek

Oorlogsvliegtuig Typhoon wordt na bijna 80 jaar opgegraven uit het Aamsveen

Een jachtvliegtuig Typhoon Hawker, die een dag voor de bevrijding van Enschede werd neergeschoten in het Aamsveen wordt in de week van 10 tot en met 14 oktober opgegraven. Het vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog ligt in de buurt van het Lappenpad twee meter onder de grond. Er wordt rekening mee gehouden dat overblijfselen van de piloot sergeant Derek Carter nog in de gecrashte Typhoon worden gevonden.

Lappenpad

Uit het register van ‘Missing Soldiers in the Netherlands 1940-1945’ blijkt dat het jachtvliegtuig is gecrasht in de onmiddellijke nabijheid van het Lappenpad. De Gemeente Enschede is de opdrachtgever van het project. Een Defensieteam onder leiding van de Stafofficier Vliegtuigberging van de Koninklijke Luchtmacht voert de berging uit, daarbij civiel technisch ondersteunt door Explosive Clearance Groep uit Wijchen.

Explosieven

Typhoons werden in de tweede wereldoorlog ingezet als jachtvliegtuigen om de Duitsers over de grens te krijgen. Daarom is er ook een kans dat er nog munitie aanwezig is in het toestel. De Explosieven Opruimings Dienst Defensie is ook aanwezig om daar overzicht over te houden. De kosten van de operatie worden grotendeels betaald door het Rijk en de gemeente Enschede.

Parachute ging niet open

Overigens is niet bekend wat er precies is gebeurd met het lichaam van Carter. Zeker is dat hij overleed bij de crash, maar er gaan verschillende verhalen over hoe hij is omgekomen en wat er met zijn lichaam is gebeurd. Getuigen spreken elkaar tegen. Het meest waarschijnlijke verhaal is dat de Engelsman uit zijn vliegtuig kon springen, maar dat zijn parachute niet open ging.

Getuigen

Glanerbrugger H. Moed wordt in de beschrijving van het bergingsproject genoemd als getuige. Hij vertelde dat het lichaam van de piloot naar de Schipholtschool werd gebracht en dat Carter daar enkele dagen was opgebaard. Andere getuigen zeggen dat de overledene naar de Oosterbegraafplaats is gebracht.

Officiële documenten daarvan zijn echter niet beschikbaar. Het is dus niet zeker dat het stoffelijk overschot uit de getuigenverslagen dat van piloot Derek Carter is geweest. Daarom houdt Defensie ook rekening met het scenario dat zijn lichaam nog altijd in de Typhoon ligt.

Leerlingen

De opgraving van de Typhoon wordt in elk geval bijgewoond door ongeveer zestig kinderen van basisschool Het Vastert en leerlingen van basisschool Godfried Bomans. Dat gebeurt op 13 oktober.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.