Verkeer
Stuur appje
Zoek

Stofzuigers voor extra punten: Enschedese basisschool Willem van Oranje doet mee aan elektronische afvalrace

Elektronische apparaten verzamelen in ruil voor punten. Groep 7 en 8 van de Enschedese basisschool Willem van Oranje gaat de strijd aan tegen acht andere Twentse basisscholen tijdens de E-waste race. Van 19 september tot 13 oktober staan er meerdere containers op het schoolplein om zoveel mogelijk apparaten te verzamelen. En er staat wat op het spel: de winnende school mag een dagje erop uit.

Het idee achter de wedstrijd is kinderen bewuster om te laten gaan met elektronisch afval. Vaak zitten er nog bruikbare materialen tussen de weggegooide apparaten. Ze niet meteen afschijven, maar repareren of recyclen, is beter voor het milieu. ‘’Doordat wij het de kinderen goed leren, hopen wij dat zij hier wat van op kunnen steken’’, vertelt Arno de Ruijter, leraar van groep 7 en 8.

Twente Milieu

De leerlingen gaan vooral in hun naaste kring op jacht naar elektrische apparaten om mee te nemen naar school. Familie, vrienden en buren worden van hun oude apparatuur afgeholpen. Het leverde tot nu toe al een mooie vangst aan producten op, mede dankzij het enthousiasme van de leerlingen én hun ouders. "Doordat zij veel over de wedstrijd delen, creëer je een grote bekendheid’’, zegt De Ruijter.

Nog iedere dag komen leerlingen naar school met apparaten om de containers op het schoolplein te vullen. Op donderdag haalt Twente Milieu de volle bakken op en worden er weer lege geplaatst. Het afvalverwerkingsbedrijf gaat daarna aan de slag om de apparaten te repareren voor hergebruik. Iets waarover de leerlingen zelf ook een lesje wordt geleerd. Tijdens een gastles leren ze zelf apparaten te repareren.

20221003 E waste race Willem van Oranje inzamelen still video 2022 10 06 095524 jvmp
Op het schoolplein staan containers om de elektrische apparaten in te verzamelen
Beeld: Still video 1Twente

Prijs

Met het inzamelen verdienen de scholieren punten. In de strijd met de andere Twentse deelnemende basisscholen gaat het erom wie aan het einde van de wedstrijd de meeste punten heeft verzameld. Om extra te scoren is het van belang vooral de juiste apparaten binnen te halen. Zo is een stofzuiger meer waard dan een handboor. Wie aan het einde van de vier weken bovenaan staat, krijgt een geheel verzorgd schoolreisje naar het Openluchtmuseum in Arnhem. En dat is natuurlijk leuker dan een dagje in de schoolbanken: ‘’Ik vind het wel cool, dan hebben we tenminste één dagje minder school’, aldus één van de leerlingen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.