Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschede wil alle scholen in Helmerhoek in één gebouw, twee basisscholen onderzoeken fusie

20231120 Basisscholen Willem van Oranje Sterrenborgh Helmerhoek Google Streetview
De basisscholen Willem van Oranje (links), Sterrenborgh (rechts) en Jonge Helden krijgen één nieuw gezamenlijk schoolgebouw in de Helmerhoek.
Beeld: Google Streetview

Er zijn vergevorderde plannen om de drie basisscholen in de wijk Helmerhoek samen onder te brengen in één nieuw schoolgebouw. De gemeente reserveert alvast ruim 6,2 miljoen euro voor het nieuwe onderkomen van De Sterrenborgh, de Willem van Oranje, de Jonge Helden en kinderopvangorganisatie Humankind. Twee van de basisscholen denken zelfs aan een fusie.

In de jaren van 2020 tot 2025 legt de gemeente in totaal zo'n 55 miljoen euro opzij om de (ver)nieuwbouw van basisscholen in Enschede te bekostigen. Dat is nodig, omdat tientallen schoolgebouwen in de stad verouderd zijn. Mede doordat basisscholen steeds minder leerlingen huisvesten, zoekt de gemeente de oplossing in gebouwen waarin in meerdere scholen en kinderopvang gevestigd zijn: de zogeheten Integrale Kindcentra (IKC).

Verouderde gebouwen

Soms liggen oplossingen voor scholen in een andere wijk. Eerder dit jaar verhuisde de vrijeschool De Noorderkroon bijvoorbeeld van het bijna honderd jaar oude schoolgebouw op Twekkelerveld naar de Elferinksweg. Het voormalige onderkomen van Obs Stadsveld (dat in 2021 met Obs Pathmos fuseerde tot De Spinner) is volledig gerenoveerd.

In Helmerhoek liggen de zaken wat ingewikkelder, aangezien er middenin de wijk drie schoolgebouwen staan die na bijna veertig jaar wel aan vernieuwing of vervanging toe zijn. In opdracht van de schoolbesturen Consent, KOE en VCO wordt er nu gekeken hoe een nieuw gezamenlijk schoolgebouw vorm kan krijgen. De bedoeling is dat de kinderopvang, peuterspeelzalen en buitenschoolse opvang van Humankind er ook een plekje krijgt.

Mogelijk fusie tussen twee scholen

Over de concrete invulling van de nieuwbouw is in dit stadium nog niets bekend. De gemeente reserveert met de ruim 6,2 miljoen euro alvast een deel van het benodigde krediet. In aanloop naar concrete plannen wordt er wel een onderzoek uitgevoerd naar een fusie tussen de katholieke basisschool Willem van Oranje en de christelijke basisschool De Jonge Helden.

“Wij denken dat er kansen liggen voor één heel mooie, krachtige school. Zo staan we samen garant voor christelijk/katholiek onderwijs in de wijk en blijft de keuzevrijheid voor ouders in de Helmerhoek in stand”

Beide scholen zitten al enkele jaren qua leerlingaantallen onder de zogenaamd opheffingsnorm (140 leerlingen) en dat betekent dat de gemeente niet wil investeren in (ver)nieuwbouw, staat in een brief van begin oktober gericht aan de ouders van leerlingen.

De schoolbesturen, KOE en VCO, zijn een fusieonderzoek gestart. 'Wij denken dat er kansen liggen voor één heel mooie, krachtige school. Zo staan we samen garant voor christelijk/katholiek onderwijs in de wijk en blijft de keuzevrijheid voor ouders in de Helmerhoek in stand', aldus de bestuursvoorzitters in de brief. Dit zou betekenen dat een eventuele fusieschool samen met Obs Sterrenborgh in de nieuwbouw wordt gehuisvest.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.