Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo en omgeving maakt zich op voor Twente Rally: ‘Het wordt spannend!’

Met ruim 200 kilometer per uur over Twentse plattelandsweggetjes scheuren: de meeste mensen bedenken zich gelukkig wel 2 x voor ze zich eraan wagen, maar voor rallycoureurs en hun navigators is dat het mooiste wat er is. Dit weekend is het weer tijd voor de Twente Rally. Rallyrijder én voorzitter Wouter Koenderink heeft er zin in: “We mogen weer.”

Tienduizenden bezoekers

Het evenement trekt jaarlijks enkele tienduizenden bezoekers en dat zal dit weekend niet anders zijn: “We hebben het weer meezitten, dus het lijkt een mooie rally te worden”, zegt voorzitter Wouter Koenderink. De Twente Rally wordt op zaterdag en zondag verreden. Op zaterdagavond zijn er in het stikdonker twee avondproeven en op de zondag worden er 14 proeven gereden, waaronder door de zogenaamde ‘Arena’ op de Diamantstraat bij bedrijventerrein Twentekanaal-Zuid.

Spannend

En het belooft een spannende rally te worden: “We zijn de laatste rally van het seizoen, dus er worden veel kampioenschappen beslist dit weekend. Voor de inhoudelijke liefhebbers die trouw alle standen bijhouden wordt het bijzonder spannend“, aldus Koenderink. Bij sommige categorieën scheelt het slechts een paar punten met de nummer één en twee.

“'Het spel tussen de rijder en de navigator is het belangrijkste wat er is'”

Hoge snelheden

Tijdens de rally wordt er hard gescheurd over de plattelandsweggetjes tussen Hengelo en Haaksbergen en dat is niet voor iedereen weggelegd. “We zijn wel een beetje prettig gestoord, maar er komt veel bij kijken. Het is best berekend, want je stapt echt niet zomaar in een auto en doet maar wat. We hebben een kooi in de auto die ons beschermt en een brandblusinstallatie in de auto. Er is extreem veel aan veiligheid gedaan.”

Navigator

Waar je bij andere autosporten alleen in de auto zit, is dat bij rally wel anders. Naast de coureur zit altijd een navigator. Zijn of haar taak is instructies te geven over welke bocht of obstakel eraan komt. Via een soort codetaal weet de coureur precies hoe hij moet rijden. “Het spel tussen de rijder en de navigator is het belangrijkste wat er is. Het is niet de rijder, maar de navigator die bepaalt welke snelheid er gereden moet worden. Die zit er echt niet naast om de Libelle te lezen.”

Een overzicht van de verschillende proeven voor de zaterdag en zondag zijn te vinden op de website van de Twente Rally.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.