Verkeer
Stuur appje
Zoek

Tom (24) heeft bijzondere huisdieren: ‘Ik heb al vijf kolonies'

De meest voorkomende huisdieren in Nederland? Honden, katten en vissen. Die laatste categorie is al iets minder 'aaibaar'. Iets dat ook geldt voor de huisdieren van 1Twente-collega Tom Krooshof. Hij kreeg voor zijn verjaardag een mierenkolonie cadeau. Tom was meteen enthousiast en inmiddels heeft hij al vijf kolonies.

Eigen kolonies

“In juni kreeg ik mijn eerste reageerbuisje met mieren. Eén koningin en een aantal werkers. Het zijn er nu al vijftig”, vertelt Krooshof. Hij is er zo enthousiast mee bezig dat hij inmiddels al vijf kolonies heeft gesticht. Tom: “Ik ben zelf gestart met vier kolonies door een koningin net na de bruidsvlucht te zoeken. Die heb ik samen met werksters in een reageerbuis geplaatst."

icon_main_info_white_glyph

Bruidsvlucht

Een bruidsvlucht staat voor mieren in het teken van voortplanting. Eind juni - begin juli worden de koninginnenmieren bevrucht door de mannetjes. Dit gebeurt hoog in de lucht. Veel mannetjes overleven de paring niet. De koninginnenmier kan na de bevruchting haar hele leven, en dat is toch al gauw 25 jaar, eitjes leggen.

Werksters

De koningin is het opperhoofd van een mierenkolonie. Het is aan haar de taak om eitjes te leggen. De werksters – de naam zegt het al – werken voor de koningin. “De ene werkster zorgt voor het eten, de ander zorgt voor de eitjes”, legt de mierenvriend uit, “Als de kolonie zich uitbreidt, kunnen de mieren niet in één reageerbuisje blijven zitten. Om een kolonie uit te breiden bouwen mierenliefhebbers een mierenboerderij. Dit is een afgesloten ruimte met zand of gel. De werksters bouwen hier ruimtes in zoals een begraafplaats of een vuilnisbelt”.

icon_main_info_white_glyph

Grote kolonies

Mierenkolonies kunnen uitgroeien tot wel 100.000 mieren. Als de koningin komt te overlijden, worden er geen nieuwe eitjes gelegd en sterft de kolonie langzaam uit. Het komt wel eens voor dat een nieuwe koningin de taak overneemt als opperhoofd. Dan blijft de mierenkolonie bestaan.

Community

Voor de mierenliefhebbers zijn er communities opgericht zoals Facebookgroepen, Instagram accounts en mierenforums. Krooshof: “Voor advies of vragen kun je altijd terecht bij de medeliefhebbers. Dat is toch fantastisch?”.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.