Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschede wil crisisopvang asielzoekers verplaatsen, maar wacht op aanpak van schurft

20220715 124710
Beeld: News United/Dennis Bakker

In de oude vertrekhal van Vliegveld Twenthe is schurft uitgebroken onder asielzoekers. Het gebouw wordt momenteel ingezet als crisisnoodopvang, om de drukte bij het aanmeldcentrum in Ter Apel te verlichten. De opvangperiode van drie maanden loopt deze week officieel ten einde, dus wordt deze vanwege de medische behandeling van de bewoners met minstens een week verlengd. Maar ook de komende maanden zullen de asielzoekers niet vetrekken uit Enschede.

In de voormalige vertrekhal worden sinds eind juli maximaal 60 asielzoekers opgevangen. Deze zomer is aan gemeenten gevraagd om met spoed opvangplekken te regelen. In Twente is deze opdracht (225 asielzoekers) naar verhouding verdeeld over de veertien gemeenten. Het kabinet heeft onlangs gemeenten in heel Nederland verzocht om de crisisopvang te verlengen tot 1 januari 2023. Maar na de eerdere gedwongen noodopvang in Hangar 11 en nu de crisisopvang is met omwonenden van het vliegveld afgesproken dat er geen verlenging of nieuwe asielzoekersopvang in het gebied komt.

Voer voor discussie

Toch wil burgemeester Roelof Bleker van Enschede aan het verzoek van het kabinet voldoen. De crisisopvang van maximaal 60 asielzoekers wordt dus verlengd, maar op een andere nog nader te bepalen locatie in de gemeente. Dat schrijft de burgemeester in een brief aan raadsleden. Aan het verzoek om het aantal tijdelijke opvangplekken te verdubbelen wordt niet voldaan.

“Zodra alle bewoners van de crisisnoodopvang klachtenvrij zijn en er geen sprake is van nieuwe besmettingen, verhuist de groep naar een nieuwe nog door ons te kiezen opvanglocatie”

De mededeling van Bleker komt op een moment dat er landelijk en lokaal veel te doen is om asielzoekersopvang. Staatssecretaris Eric van der Burg van Asielzaken zou afgelopen vrijdag een nieuwe Asielwet presenteren, waarin gemeenten - al dan niet met dwangmiddelen - de wettelijke taak krijgen om asielzoekers op te vangen. De staatssecretaris heeft de deadline echter niet gehaald.

Tijdens de raadsvergadering in Enschede dienen oppositiepartijen GroenLinks, D66, SP, Volt en Partij voor de Dieren deze maandagavond een motie in, waarin zij het college oproepen om vooruitlopend op de Asielwet al asielzoekersopvang aan te bieden. De partijen willen dat Enschede permanent 500 asielzoekers gaat opvangen, verspreid over meerdere kleine locaties in de stad. De PVV wil voorafgaand aan de raadsvergadering in het vragenuurtje van burgemeester Bleker opheldering over de verlenging van de crisisnoodopvang.

Schurft vertraagt verhuizing

Eind deze maand is het drie maanden geleden dat de crisisnoodopvang in de vertrekhal in gebruik is genomen. Burgemeester Bleker geeft gehoor aan de oproep om de opvangperiode te verlengen, maar op een nog nader te bepalen locatie. De geplande verhuizing van de asielzoekers loopt vanwege de gezondheidssituatie in ieder geval vertraging op. 'Helaas is eerder deze week bij enkele bewoners van de crisisopvang schurft geconstateerd', aldus Bleker in een brief die vlak voor het weekend al is opgesteld.

20220715 124710
Lees ook
Twente denkt aan verlenging crisisopvang, maar Enschede stelt vertrekhal niet langer beschikbaar

Schurft is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door de scabiësmijt. Het beestje veroorzaakt irritante jeuk en rode plekken. De aandoening is besmettelijk en komt vaker voor op plekken waar veel mensen op een kleine ruimte leven. De gemeente heeft de hulp van de GGD ingeschakeld om een uitbraak te voorkomen. Alle bewoners krijgen medicijnen. Om besmetting op een nieuwe locatie te voorkomen, moet de groep op de huidige locatie behandeld worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.