Verkeer
Stuur appje
Zoek

Met 1.250 zonnepanelen op dak De Gieterij wil ROC zelfvoorzienend worden

Rocvantwente rocvantwente
Het ROC van Twente gaat 1.250 zonnepanelen laten plaatsen op het dak van De Gieterij in Hengelo.
Beeld: ROC van Twente

Het ROC van Twente gaat 1.250 zonnepanelen laten plaatsen op het dak van De Gieterij in Hengelo. De gestegen prijzen voor elektriciteit en de ambities op het gebied van duurzaamheid vormen de directe aanleiding voor deze actie. De eerste panelen moeten volgende maand al stroom gaan leveren.

'Bijna zelfvoorzienend'

De stijgende energiekosten raken de onderwijsinstelling fors, zegt Frans Slingerland, directeur huisvesting & facilitaire zaken: “We worden geconfronteerd met een forse stijging van onze energiekosten. Dat betekent dat we op allerlei vlakken maatregelen nemen om energie te besparen.”

Naar verwachting wekken de zonnepanelen bij zonnig weer zo'n 500 kilowattuur op. Daarmee wordt de Hengelose vestiging van de onderwijsinstelling voor een groot deel zelfvoorzienend wat betreft elektriciteit.

Beeldschermen uit

ROC van Twente probeert op allerlei manieren om energie te besparen. Slingerland: “Denk aan het beperkter openstellen van locaties en het matigen van de temperatuur. Aan de andere kant vragen we onze studenten en medewerkers bewuster om te gaan met energie om samen het gebruik terug te dringen. Onder meer door beeldschermen consequent uit te zetten, deuren dicht te doen en geen lichten te laten branden.”

Led-verlichting

Ook wil de school gewone verlichting de komende tijd versneld gaan vervangen door led-verlichting. Dit verbruikt veel minder energie en heeft een langere levensduur.

De locatie in Hengelo is de eerste vestiging waar zonnepanelen worden geplaatst. Eind oktober worden de eerste zonnepanelen geïnstalleerd en in november zullen ze stroom gaan opleveren. Op korte termijn komen er op de andere locaties ook zonnepanelen

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.