Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

FIX-brigade moet Hengeloër met smalle beurs helpen met kleine isolerende maatregelen

Het isoleren van een woning kan aardig in de papieren lopen. Verduurzamen door kleine aanpassingen te doen, kan al een eerste stap zijn om te besparen op de energiekosten, maar dat is niet voor iedereen te realiseren. De FIX-brigade biedt in veel gemeentes uitkomst. Hengelo gaat ook onderzoeken of het ingevoerd kan worden.

FIX-brigade

De huidige energietarieven zijn voor mensen met een kleine portemonnee nauwelijks meer op te brengen. Maatregelen zoals de kachel lager zetten of nemen van isolerende maatregelen kunnen helpen om de energierekening te verlagen. De PvdA in Hengelo wil daarom een zogenaamde FIX-brigade in het leven roepen om deze inwoners te helpen hun huis te verduurzamen.

In een aantal gemeentes in Nederland is er al een FIX-brigade ingevoerd, waaronder Amsterdam en Zaanstad. Het is een project waarin langdurig werklozen of statushouders inwoners als energieklusser helpen met het doen van de kleine duurzame aanpassingen. Zij doen daarmee werkervaring op. Het helpt nieuwkomers ook om te integreren.

Besparingen

"Het gaat over kleine besparingsmaatregelen die enorm helpen en bijdragen aan verduurzaming," zegt fractievoorzitter Vincent ten Voorde. Te denken valt aan aanbrengen van tochtstrips of radiatorfolie. Dergelijke aanpassingen kunnen op jaarbasis al honderden euro's besparen. De PvdA'er is enthousiast over het concept van de FIX-brigade. "Het is bedoeld voor mensen die een kleine portemonnee hebben die moeite hebben met het betalen van duurzaamheidsmaatregelen. Zij worden ondersteund."

“Het is bedoeld voor mensen die een kleine portemonnee hebben die moeite hebben met het betalen van duurzaamheidsmaatregelen. Zij worden ondersteund.”

Haken en ogen

Woensdag diende de PvdA samen met ChristenUnie, D66, GroenLinks en BurgerBelangen tijdens de raadsvergadering een motie in die met 36 stemmen unaniem werd aanvaard. In de motie wordt het college van B en W opgeroepen om te onderzoeken of de FIX-brigade in Hengelo ingezet kan worden.

"Er zitten wel haken en ogen aan," zegt Ten Voorde. "We willen eerst weten welke kosten eraan zitten of andere zaken die belangrijk zijn, zoals aansprakelijkheid, dus zeggen wij college, ga in gesprek met gemeentes die het al doen en kom volgend jaar met een voorstel hoe we dat in Hengelo invoeren."

Wethouder Claudio Bruggink noemde de motie woensdag sympathiek. Hij wees erop dat mensen wel iets moeten kunnen die als energieklusser aan de slag gaan. "Je komt wel achter de voordeur bij mensen. Het moet op een betrouwbare manier en wel veilig."

Uitbreiding

De gemeente Hengelo heeft op dit moment al een energieregeling om inwoners te helpen die te maken hebben met energiearmoede. Mensen die daarvoor in aanmerking komen, kunnen gratis energieadvies krijgen van energiecoaches. Ook is het mogelijk om een energiebox aan te vragen met energiebesparende artikelen. Bij de aanvraag van de energiebox kunnen inwoners aangeven of ze hulp willen met uitvoeren van die maatregelen? Die worden vervolgens uitgevoerd door de SWB. Hulp is er dus al in zekere mate. Wethouder Bruggink wees in reactie ook op de bestaande regeling.

Volgens Ten Voorde kan de FIX-brigade als een uitbreiding worden gezien op de maatregelen die er al zijn. Er worden dus niet alleen medewerkers van de SWB ingezet. "We breiden de maatregel uit met bijvoorbeeld statushouders, maar je zou ook kunnen denken aan leerwerktrajecten voor jongeren."

Samenwerking

Mensen met een laag inkomen wonen vaak in een ouder minder goed geïsoleerd huurhuis. Ten Voorde ziet daarom ook een rol weggelegd voor wooncoöperatie Welbions. "Het zou mooi zijn als de gemeente samen met Welbions kan optrekken, maar ook met Wijkracht. Die zit al in de wijken en heeft al contact met de inwoners. Ook die willen we erbij betrekken om tot een hele brede aanpak voor het probleem te komen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.