Verkeer
Stuur appje
Zoek

Meerderheid Hengelose raad stemt in met nieuw zorgbeleid

Raadzaal hengelo EIGEN FOTO
Het college van burgemeester en wethouders wil met het plan de kosten rondom de WMO en de jeugdzorg drukken
Beeld: 1Twente

De Hengelose gemeenteraad heeft ingestemd met het nieuwe zorgplan. Het college van burgemeester en wethouders wil met het plan de kosten van de Wmo en de jeugdzorg drukken. Een aantal oppositiepartijen en de Cliëntenraad Minima en WMO zijn, op zijn zachtst gezegd, niet blij.

Meerderheid

Over het zogenaamde ‘Transformatieplan Sociaal Domein’ is de afgelopen maanden veelvuldig gesproken in de Hengelose raadszaal. Tijdens de raadsvergadering van woensdagavond werden er drie moties en één amendement ingediend. De moties haalden het allemaal niet en de raad stemde in met het plan.

Oplopende kosten

Het nieuwe zorgplan moet de hoogoplopende kosten van de zorg drukken. Jaarlijks komt de gemeente Hengelo nu zo'n 8 tot 11 miljoen euro tekort op de begroting. Tot begin dit jaar werden, toen nog onder leiding van SP-wethouder Mariska ten Heuw, de tekorten aangevuld met geld uit de algemene reserve en waren er incidentele bijdragen vanuit het Rijk.

Volgens het huidige college kan dit niet langer. Daarbij worden de gemeenten vanaf 2027 op een andere manier gefinancierd. Hier lopen de nieuwe plannen al op vooruit. Er wordt straks meer gevraagd van de eigen sociale omgeving en van vrijwilligers. Ook moet de zorg dichtbij de inwoner worden gebracht door middel van buurtcentra en wijklocaties. Volgens het college lopen de kosten dusdanig op dat er geen andere mogelijkheid is.

Scootmobiel pixabay
Lees ook
Nieuw Hengelo's Model: verkapte bezuinigingsmaatregel of noodzakelijke ingreep in zorgstelsel?

'Blitzkrieg'

Een aantal oppositiepartijen ziet het zorgplan als een verkapte bezuinigingsmaatregel en is bang dat het ‘sociale hart’ van Hengelo ten onder gaat. SP-raadslid Gerrit-Jan Leusink stak zijn mening niet onder stoelen of banken: “Het transformatieplan is als een ware Blitzkrieg over ons heen gekomen.” Verwijzend naar een militaire tactiek die als doel heeft de vijand te verrassen en te overweldigen.

Wethouder Jacqueline Freriksen bleek niet gediend van die vergelijking, om de associatie die de term heeft met de Tweede Wereldoorlog. “Wij willen dan ook afstand doen van de onzorgvuldige vergelijking met een Blitzkrieg. Wij zijn van mening dat dit smakeloos is en hopen dat meneer Leusink zijn woorden terugneemt”, aldus de wethouder. Dat deed Leusink niet: “Een Blitzkrieg is niets anders dan een bliksemaanval om verwarring te veroorzaken. Dat u een associatie heeft met een bepaalde oorlog, daar kan ik niets aan doen."

Moties haalden het niet

Een amendement van SP, Lokaal Hengelo, Pro Hengelo, ChristenUnie en Hengelose Burgers om twee politieke markten per jaar te organiseren, zodat er verantwoording kan worden afgelegd over de voortgang van het transformatieplan haalde het niet. Volgens de coalitie kunnen er, waar nodig, altijd politieke markten gehouden worden. Ook moties over ter inzage leggen van het plan aan de Hengeloërs haalde het niet. Naar verwachting gaat het plan op 1 januari 2023 in.

Jacqueline freriksen wethouder hengelo 2022 FOTO GEMEENTE
Lees ook
Hengelose wethouder over oplopende zorgkosten: 'U vraagt, wij draaien? Dat gaat niet langer!'
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.