Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo in gesprek met Welbions om verlenging opvang Oekraïners in sloopwoningen

Mariastraat googlemaps
In de woningen worden tijdelijk Oekraïense vluchtelingen opgevangen.
Beeld: Google Maps

De gemeente Hengelo gaat het gesprek aan met woningcorporatie Welbions om te kijken of de sloop van de oude woningen kan worden uitgesteld. Dat zei burgemeester Sander Schelberg afgelopen woensdagavond tijdens de raadsvergadering. In de woningen worden tijdelijk Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Een motie van GroenLinks riep het college op om het gesprek aan te gaan.

Nijverheid

De woningen in de Hengelose wijk De Nijverheid worden sinds april bewoond door Oekraïense vluchtelingen. De oude woningen aan de Mariastraat, Wilderinksstraat, Krabbenbosweg en Geerdinksweg verblijven momenteel zo'n 200 vluchtelingen, vooral gezinnen, alleenstaande moeders met kinderen en ouderen. Het is de bedoeling dat de vluchtelingen in februari 2023 verhuizen naar de opvanglocatie in het voormalige stadskantoor aan de Hazenweg. Dan wil Welbions een deel van de woningen slopen en er nieuwbouw neerzetten.

Afgelopen maart deed de geplande opvang in de sloopwoningen al flink wat stof doen opwaaien. In de woningen verbleven vooral starters en jongeren die antikraak via leegstandsbeheerder Ad-Hoc huurden. Zij moesten allemaal vertrekken, wat leidde tot een protestactie in de hal van het stadhuis. Met veel moeite werd er vervangende huisvesting gevonden.

Still antikraakdemo
Lees ook
Protesterende antikraakbewoners rollen hun slaapzakken uit in stadhuis Hengelo

Verhuizing

GroenLinks-raadslid Agnes Booijink roept het college op om het gesprek aan te gaan met Welbions om te kijken of de sloop van de woningen uitgesteld kan worden tot de zomervakantie. “Er is geen zicht op een eind aan de oorlog. De mensen in De Nijverheid zien er erg tegenop om naar de Hazenweg te gaan”, zegt Booijink. Het raadslid is bang dat de gezinnen dan van een eigen woning naar een slaapzaal moeten.

'Uitstel is geen afstel'

“Als de mogelijkheid bestaat om de sloop uit te stellen, dan gaan wij akkoord”, zegt burgemeester Sander Schelberg. Wel zegt Schelberg dat er in het oude stadskantoor geen slaapzalen zijn: “De Hazenweg is echt een ideale locatie die aan alle regels voldoet, ook voor gezinnen met kinderen.” Wel vindt de burgemeester dat er duidelijkheid gegeven moet worden over de tijdelijke aard van de opvang en dat uitstel geen afstel is. De wethouder gaat met Welbions in gesprek om te kijken wat er mogelijk is.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.