Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo achter voorstel VVD: 'Na coronacrisis overgebleven geld aanwenden voor verduurzaming bedrijven'

20221103 brigiet schoemaker 2 vvd
Birgiet Schoemaker: "Je kunt een lening in het leven roepen, waarmee ondernemers hun bedrijf kunnen verduurzamen."
Beeld: 1Twente

De gemeente Hengelo wil ondernemers die door de huidige crisis in financiële problemen komen, helpen met geld dat is overgebleven na de coronacrisis. Dit heeft het college van B en W geantwoord na vragen van de VVD-fractie. Het gaat om 6,75 ton uit het zogeheten Ondernemingsfonds en 1,25 ton uit de TONK-gelden. De raad buigt zich erover in de vergadering van 9 november.

Nieuwe crisis

Het gaat om geld dat Hengelose ondernemers niet hebben aangevraagd, maar dat nog wel op de plank ligt. "Wij vinden dat ondernemers de mogelijkheid moeten hebben om deze gelden aan te vragen", aldus Birgiet Schoemaker, VVD-raadslid.

Het college van B en W is het daarmee eens, maar de gemeenteraad moet zich er nog wel over uitspreken. Eind vorig jaar heeft de raad al aangegeven dat het geld voor ondernemers beschikbaar moet blijven. Het gemeentebestuur 'acht het in lijn met het doel van de reserve om deze te gebruiken ter ondersteuning van ondernemers, nu er sprake is van een nieuwe crisis'. Hiervoor is een besluit van de raad nodig om de bestemming van de reserve te wijzigen.

Kapsalon Styling'S

Daarnaast zal het college beleidsregels moeten vaststellen om te bepalen welke ondernemers in aanmerking komen en welke voorwaarden er gelden. VVD-raadslid Birgiet Schoemaker en eigenaar van kapsalon Styling'S heeft daar wel ideëen over: "Je kunt een lening in het leven roepen, waarmee ondernemers hun bedrijf kunnen verduurzamen met bijvoorbeeld ledverlichting of zonnepanelen of je geeft ze geld voor het inschakelen van een energiecoach die hen helpt bij verduurzamingsmaatregelen."

Energiecoach

Over het idee van een energiecoach is de gemeente niet direct enthousiast: "We gaan ervan uit dat bedrijven allereerst zelf maatregelen nemen om hun energieverbruik te beperken. Voor ondernemers zijn er bestaande landelijke en provinciale regelingen en subsidies die hen daar mogelijk bij kunnen helpen. We onderzoeken hoe we hierover kunnen meedenken of adviseren."

Herbestemming

Schoemaker kan zich niet voorstellen dat andere fracties moeite hebben met de herbestemming van de coronagelden: "Enerzijds help je hiermee hardwerkende mensen die het geld heel goed kunnen gebruiken om het hoofd boven water te houden, anderzijds zorg je dat bedrijven niet omvallen en dat er daarmee geen Hengeloërs op straat komen te staan. De kosten daarvan zijn nog weer vele malen hoger. Zowel financieel als maatschappelijk en emotioneel."

icon_main_info_white_glyph

Landelijke regelingen

TONK
Staat voor 'Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijk Kosten'. Veelal in de vorm van een lening. De regeling ondersteunt ondernemers met hun woonlasten tijdens de coronacrisis. Gemeentes voeren de regeling uit.

TOZO
Staat voor 'Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers'. In het leven geroepen voor zelfstandig ondernemers, die financieel in de problemen komen door de coronacrisis en niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien.

NOW
Staat voor 'Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid'. Hiermee konden werkgevers tijdens de coronacrisis hun werknemers met een vast of flexibel contract doorbetalen en in dienst houden. Zo bleven zoveel mogelijk banen behouden.

Haken en ogen

Er waren in de coronaperiode nogal wat landelijke regelingen (zie kader) waar ondernemers een beroep op konden doen, maar dat gebeurde lang niet altijd. Schoenmaker: "Neem de NOW. Daarmee werden de loonkosten van personeel voor 70% overgenomen, zodat werkgevers hun mensen niet hoefden te ontslaan. Veel ondernemers maakten daarvan geen gebruik, bijvoorbeeld omdat ze zich tijdelijk op andere werkzaamheden of een andere markt richten. Je kunt je echter voorstellen dat dat vaak geen vetpot was. Op de TONK kon geen beroep worden gedaan, als je een partner hebt met inkomen. Kortom, er zaten nogal wat haken en ogen aan het aanvragen van zo'n regeling. Dat is de reden dat er nu nog geld in deze potjes zit."

VIDEO | 2,5 jaar geleden moest Birgiet Schoemaker haar zaak sluiten als gevolg van de eerste lockdown. In totaal is ze twintig weken dicht geweest tijdens 'corona'. Ze heeft geen mensen hoeven ontslaan, maar drie medewerkers kozen er wel voor voor zichzelf te beginnen, toen zij - dankzij de lockdown - merkten dat je als zzp'er en werkende moeder makkelijker je dag kunt indelen. Schoemaker: "Gelukkig heb ik nieuwe mensen kunnen vinden en draaien we nu weer hartstikke goed als team."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.