Verkeer
Stuur appje
Zoek

Deelscooterbedrijf GO Sharing vertrekt (voorlopig) uit Enschede en Hengelo

Deelscooter Ernst Bergboer
Deelscooters van GO Sharing zullen in de komende tijd gaandeweg verdwijnen uit het Twentse straatbeeld.
Beeld: Ernst Bergboer

GO Sharing-scooters zullen langzaamaan verdwijnen uit het Twentse straatbeeld. De deelscooter-ondernemer stopt haar activiteiten in een aantal steden vanwege tegenvallende omzet en vandalisme, zo staat te lezen op de website van de organisatie. In deze regio gaat het om Enschede, Hengelo en Deventer.

Niet definitief

Het vertrek van GO Sharing is niet definitief. Of de scooters terugkeren in het straatbeeld hangt af van de toekomstige vraag naar deze vorm van deelvervoer. "We zullen de voertuigen geleidelijk weghalen uit deze steden. Dit betekent dat er de komende tijd steeds minder voertuigen aanwezig zullen zijn in Enschede en Hengelo", aldus het bedrijf.

Duurzaam alternatief vervoer

Deelscooters hebben in de voorbije jaren veel Nederlandse stormenderhand veroverd, ook Enschede en Hengelo. GO Sharing startte drie jaar geleden met elektrische scooters, als een duurzaam alternatief voor onze behoefte aan mobiliteit. Niet iedereen een eigen vervoersmiddel, elektrisch om verbranding van fossiele brandstoffen en uitstoot van vervelende gassen uit te bannen.

Gebruik en betalen gaat met behulp van een app.

Omzet en vandalisme

Waarom Enschede en Hengelo steden zijn waar GO Sharing de stekker uit haar deelscooters trekt, is niet duidelijk. Op de website van de organisatie worden tegenvallend gebruik en vandalisme genoemd.

Geen terugbetaling van tegoeden

Gebruikers met een tegoed op hun app, kunnen dat nog gebruiken zolang de scooters hier nog rondrijden. Daarna is het alleen nog te gebruiken in de steden waar de dienst actief blijft. Kennelijk omdat daar de balans tussen omzet en vernieling de dienst wel rendabel maakt. Dat gaat om steden in de Randstad, in het zuiden van het land en Leeuwarden en Groningen in het noorden.

20220516 Go Sharing Deelscooter
Lees ook
Bijna 1000 deelvoertuigen in Enschede (en dit wil de gemeente doen aan verrommeling)

Restitutie van tegoeden is niet mogelijk, meldt GO Sharing op haar website. Daar vind je ook de lijst met steden waar de dienst blijft.

Ophef

De komst van deelscooters ging gepaard met ophef: nog meer scheurende gastjes door de stad, geluidloos ook nog, soms met drie personen op één tweewieler. De scooters werden op de gekste plekken geparkeerd, blokkeerden soms de doorgang voor andere gebruikers van stegen en stoepen. En - inderdaad - niet zelden lagen ze zieltogend op hun zij. In de stad of ergens in het groene buitengebied.

Behalve GO-scooters rijden er ook elektrische deelmobielen van Check, Felyx en Dott rond in Enschede. In Hengelo gaat het naast om scooters van GO om voertuigen van het merk Felyx

Thumbnail 20200922 Go Share Voxpopplaatje
Lees ook
Wat vinden de Hengeloërs van de deelscooters van GO Sharing?
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.