Verkeer
Weer
Zoek

Meerderheid Almelose raad stemt in met samenwerking 1Twente

Meerderheid van de Almelose gemeenteraad heeft ingestemd met een motie die opriep voor samenwerking met 1Twente. De streekomroep krijgt 150 duizend euro van Almelo om een lokale redactie op te richten. De motie werd ingediend door PVV, VVD, LAS, D66, Democraten.NU en Forum voor Democratie. Ook de Almelose lokale omroep Aavisie krijgt extra geld.

Lange zit

Het was een lange zit voor de Almelose volksvertegenwoordigers. De vergadering duurde vanaf negen uur 's ochtends tot ver in de avond. Tijdens de vergadering werd de begroting besproken en werden er tientallen moties en ammedementen ingediend. De raad ging akkoord met de begroting voor het komende jaar.

“De belevingswereld van de Almeloër is meer dan alleen de stad, dus het is belangrijk om ook een meer regionale journalistieke infrastructuur te hebben”

Streekomroep

Eén van de moties die werd aangenomen kwam uit de koker van de PVV, die samen met VVD, LAS, D66, Democraten.NU en Forum voor Democratie een motie indiende om streekomroep 1Twente naar Almelo te halen. Het gaat om een proef van een jaar. In 2023 krijgt de streekomroep 150.000 euro om een Almelose redactie op te zetten met drie betaalde journalisten. “De belevingswereld van de Almeloër is meer dan alleen de stad, dus het is belangrijk om ook een meer regionale journalistieke infrastructuur te hebben”, zegt PVV-fractievoorzitter Sebastiaan Stöteler.

"De plannen zijn niet alleen voor Almelo, maar voor heel Twente. We willen op vijf locaties deelredacties inrichten die een deel van het gebied op zich nemen”, zegt 1Twente-directeur Flip van Willigen. “Almelo is één van die gebieden en het is mooi dat we dat al versneld kunnen gaan inzetten.” In 2025 wil het Rijk een wetswijziging indienen om de individuele lokale omroepen in te delen in zogenaamde streekomroepen.

‘Niet eerlijk tegenover Aavisie’

De motie werd met 23 stemmen voor en 12 stemmen tegen aangenomen. Een aantal oppositiepartijen steunden de motie niet, waaronder de PvdA: “Wij hebben de motie niet gesteund omdat wij vinden dat de motie niet netjes naar de Almelose raad is gecommuniceerd”, zegt fractievoorzitter Jorien Geerdink.

Volgens de sociaaldemocraten is het niet eerlijk dat 1Twente geld krijgt, terwijl een eerdere motie in november vorig jaar voor extra financiering voor de professionalisering van de Almelose omroep Aavisie werd verworpen: “Wij vinden dat Aavisie dezelfde kans moet krijgen als 1Twente.” De gemeenteraad stemde unaniem in met een andere motie om Aavisie een halve ton extra subsidie te geven voor 2023.

“Wij vinden dat Aavisie dezelfde kans moet krijgen als 1Twente”

Samenwerken

Volgens de motie van de PVV moet er ook gekeken worden of er kan worden samengewerkt tussen 1Twente en Aavisie. Aavisie werkte in het verleden al samen onder 1Twente, maar stapte in 2020 uit de samenwerking wegens verschil van inzichten. De Almelose omroep is dan ook niet gecharmeerd van de motie en noemt het op haar eigen website een ‘couppoging’.

Toch roept de motie op om te kijken of een samenwerking erin zit. Volgens de PVV kan een samenwerking tussen de twee best slagen: “De motie om 1Twente naar Almelo te halen is geen motie tegen Aavisie. Ik denk dat een samenwerking best kan slagen”, aldus Stöteler.

Ook Van Willigen is bereid om dat te onderzoeken: “Wij hebben opdracht gekregen om invulling te geven aan de journalistieke infrastructuur en te kijken of samenwerking mogelijk is. Dat zullen we zeker doen”, zegt Van Willigen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.