Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Hengelo gaat leegstand in binnenstad te lijf met acquisitieteam

20221114 IMG 2192 marktplein herinrichting gras
Het nieuwe marktplein krijgt in rap tempo vorm. Afgelopen week is gestart met aanleg van de beplanting, waaronder struiken en bomen.
Beeld: 1Twente

De komst van nog meer woningen in het centrum van Hengelo, de herinrichting van straten en het marktplein dat nu wordt vernieuwd, zorgen ervoor dat er weer animo is onder investeerders voor de stad. Een speciaal opgezet, achtkoppig acquisitieteam moet ervoor zorgen dat ondernemers en andere externe partijen weer brood zien in Hengelo.

Marktplein

Het nieuwe marktplein van Hengelo krijgt in rap tempo vorm. De bouw van de ondergrondse fietskelder vordert gestaag. Vorig week is er groen geplant op het plein, waaronder een aantal bomen. Rob Berkhout, centrummanager van Hengelo, is blij met de werkzaamheden, die inmiddels in de laatste fase zijn aanbeland. “Het gras is mooi groen. Mensen zijn hard aan het werk. Er wordt steeds meer zichtbaar van het plan."

Ruim een jaar geleden werd er gestart met de werkzaamheden in de aanloopstraten en lagen veel wegen open. Dit zorgde voor een puinhoop in de stad. “We hebben een jaar een hoop gedoe gehad, maar het moet eerst slechter, voordat het beter wordt", zei Berkhout in het 1Twente-radioprogramma Kwartetten.

De centrummanager zegt dat de veranderingen in de binnenstad ervoor zorgen dat inwoners en ondernemers positiever en trotser worden. “We merken dat aan de complimenten die we krijgen. Ik heb lang gemist dat de Hengeloër trots is op zijn eigen stad. Reacties waren vroeger altijd heel negatief.”

Ondernemers

De veranderingen in de binnenstad zorgen ervoor dat ondernemers ook weer willen investeren. Dat winkelketen H&M desondanks recentelijk besloot om haar Hengelose filiaal te sluiten, is een flinke aderlating. Het zou echter niets te maken hebben met de stad, maar met het beleid van de grootwinkelketen. “Je ziet dat H&M vertrekt, maar dat doen ze landelijk in meer plaatsen.”

Als het om leegstand in de stad gaat, dan is die nog steeds goed zichtbaar in een aantal straten. Ook daar zit volgens Berkhout verbetering in: “De leegstand is de afgelopen twee jaar omlaag gegaan. De trend is dat het omlaag blijft gaan in Hengelo.”

Dalende leegstand is onder meer het resultaat van het herbestemmen winkelpanden en de komst van een acquisitieteam dat Berkhout samen met de gemeente heeft opgezet. Dat team bestaat uit zo’n acht mensen. “We hebben laatst een makelaarsbijeenkomst georganiseerd. Daar is heel veel in gang gezet. Het resultaat is er op dit moment nog niet, maar dat gaat wel zeker komen. Er is heel veel animo om te investeren in Hengelo.”

“Ik heb lang gemist dat de Hengeloër trots is op zijn eigen stad. Reacties waren vroeger altijd heel negatief.””

Projecten

Berkhout wijst ook op verschillende projecten in de stad, waaronder het pand van het voormalige modehuis Tasche, dat verbouwd gaat worden en waar veel belangstelling voor is. De centrummanager zegt dat ondernemers in de rij staan voor deze panden, maar wil niet zeggen om welke partijen het gaat.

“Als we twee jaar verder zijn, dan ziet het er heel anders uit in Hengelo. Het Wet-plein is dan klaar en de horecawand staat er dan. Het V&D-pand word helemaal opnieuw opgebouwd met allemaal appartementen. Er wonen dan ook meer mensen in de binnenstad.”

““Ik denk dat ik straks in het park ga zitten of in de rooftopbar en niet meer op kantoor als ik een afspraak heb.””

'Goede keuze gemaakt'

PvdA-raadslid Daniëlle Alink, ook aan tafel bij Kwartetten, is blij met de veranderingen in de binnenstad en de herinrichting van het marktplein. Haar kinderen reageerden heel enthousiast op de beren die inmiddels in het water staan, vertelt ze: “Het ziet er echt mooi uit. Je merkt aan mij dat ik helemaal blij word. Ik denk echt dat we een goede keuze hebben gemaakt.”

Oud-wethouder Mariska ten Heuw, eveneens te gast, is het met haar eens. “Ik vind het een enorm goede keuze om er groen neer te zetten en geen gebouw. Als je nu dat groen ziet, dan appelleert het aan alle kanten wat er op dit moment moet gebeuren; tegels eruit en groen erin.”

Berkhout ziet het nieuwe marktplein als een enorm mooi gebied om te verblijven. “Ik denk dat ik straks in het park ga zitten of in de rooftopbar en niet meer op kantoor als ik een afspraak heb.”

icon_main_info_white_glyph

Kwartetten

Het lokale discussieprogramma Kwartetten is iedere zondag live te horen van 13:00 tot 14:00 uur bij 1Twente Hengelo met iedere week een wisselend panel aan tafel, bestaande uit mensen afkomstig uit de Hengelose politiek en samenleving. Kwartetten is ook te beluisteren als podcast.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.