Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose raad verdeeld over nut werkgroep Inclusie en Diversiteit: 'Er is helemaal geen onderzoeksvraag!'

Mitchell Boers Talentmanager VVD Ernst Bergboer
Mitchell Boers: "Er is geen onderzoeksvraag. Daarvoor moet er namelijk een concreet probleem zijn en dat is er niet."
Beeld: Ernst Bergboer / 1Twente

Een raadswerkgroep Inclusie en Diversiteit moet ervoor gaan zorgen dat het in Hengelo nog beter toeven wordt voor elke mogelijke minderheid: gehandicapten, mensen met een kleurtje, LHBTI'ers, noem maar op. GroenLinks en PvdA dienden de motie in en 19 van de 32 aanwezige raadsleden stemden voor. En daarmee werd de motie, die met name bij de tegenstemmers nogal wat wrevel opwekte, aangenomen.

Afval

Een van die tegenstemmers is Mitchell Boers, fractievoorzitter van de VVD. Een dag na zijn betoog is hij nog altijd 'pissig': "Nicolien Boekhoudt (PvdA, red.) en Abby Gomez (GL, red) zijn al heel lang bezig met dit onderwerp. Twee weken geleden tijdens de begrotingsraad werd een motie aangenomen voor een raadswerkgroep afval. Toen hebben zij gedacht: dat gaan wij ook op die manier doen. Maar aan díe raadswerkgroep ligt een onderzoeksvraag ten grondslag. Het afvalbeleid is al jaren een rommeltje en als we daar als raad iets zinnigs over willen kunnen zeggen, moeten we de cijfers kennen. Die krijgen we alleen boven tafel in zo'n werkgroep. Vergelijk het maar met een parlementaire enquête op landelijk niveau."

Abby Gomez: 'Idee is al ouder'

Volgens Abby Gomez is het idee niet pas twee weken geleden ontstaan: "Nee, ik had ruim hiervoor al gesprekken gevoerd met andere partijen, waaronder de PvdA. Bij 1Twente had ik het op 1 juli van dit jaar al over een mogelijke 'raadsbrede werkgroep' over dit onderwerp. Doordat de motie begin november nog niet rond was, heb ik besloten hem nog niet in te dienen tijdens de begrotingsavond, maar ik kondigde hem toen wel alvast aan. Hij is dan ook gevormd op basis van feedback vanuit de gemeente en andere partijen."

Zwaar middel

Mitchell Boers vindt dat het doel niet altijd de middelen heiligt: "Om voor een dergelijk zwaar middel te kiezen voor het verbeteren van de positie van Hengeloërs die tot een minderheid behoren, dat vinden wij verkeerd. Ten eerste doet Hengelo het al best goed op veel vlakken. Wat de homo-emancipatie betreft is COC Twente-Achterhoek heel tevreden over onze gemeente. Ten tweede is er geen onderzoeksvraag. Daarvoor moet er namelijk een concreet probleem zijn en dat is er niet."

“Er vloeit ongetwijfeld werk uit voort. Geen idee of dat binnen de 3,5 fte past, die we nu hebben.”

'Geen mogelijkheid tot interrupties'

Boers was in zijn betoog met name geïrriteerd omdat hem wel om input was gevraagd door Boekhoudt en Gomez, maar dat vervolgens niets met de opmerkingen gedaan is. Maar dat kan toch? Daarin zijn ze toch vrij? "Jawel, maar ik had graag een inhoudelijke discussie gevoerd en dat kan niet bij een motie vreemd. Dan is er namelijk geen mogelijk tot interrupties. Daarom pleitte ik voor een politieke markt over dit onderwerp. Dan kan dat wel."

Verder hebben Boers en de tegenstemmers, behalve de VVD stemden ook SP, PVV, ProHengelo, ChristenUnie en FvD tegen, praktische bezwaren: "Je haalt je hiermee erg veel werk op de hals. Iemand zal het moeten organiseren. De indieners zeggen dit op zich te willen nemen, maar ik geloof dat niet. Uiteindelijk komt het bij de ambenaren terecht en dan met name de griffie. En onze griffie is met 3,5 fte al aan de kleine kant. Dat weet ik omdat ik in de werkgeverscommissie zit."

'Geen hulp nodig'

Gomez laat weten geen hulp nodig te hebben van de griffie: "De bestaande werkgroep participatie werkt ook al zonder hulp van de griffie. Dus het is niet per definitie dat een werkgroep die hulp moet hebben."

icon_main_info_white_glyph

Raadsgriffier: 'Fikse uitdaging'

Raadsgriffier Gerrit Jan Eeftink werkt sinds 2006 voor de gemeente Hengelo. Hij had tot twee weken geleden nog nooit te maken gehad met een raadswerkgroep. Nu liggen er ineens twee op z'n bordje. Hij krabt zich achter de oren en zegt: "Ik zou niet weten wat dat precies betekent voor onze werkdruk. Ik hoor in het presidium binnenkort wel hoe we de raad hierin dienen te ondersteunen. Er vloeit ongetwijfeld werk uit voort. Geen idee of dat binnen de 3,5 fte past, die we nu hebben." Eeftink heeft geen mening over politieke besluiten, maar weet wel dat zijn afdelinkje voor een fikse uitdaging komt te staan, als hij en z'n collega's hiermee aan de slag moeten.

Tegenstanders

Nog even naar Mitchell Boers. Gaan er VVD'ers deel uitmaken van de raadswerkgroep Inclusie en Diversiteit? "Nee, de VVD gaat hier niet aan mee doen. Wij voeren liever het gesprek op straat. We vinden trouwens dat ook tegenstanders moeten meepraten. Het moet Hengelo-breed of het moet helemaal niet."

Abby Gomez Groen Links Mandy Eising Fotografie
Abby Gomez: "Bij 1Twente had ik het op 1 juli van dit jaar al over een mogelijke 'raadsbrede werkgroep' over dit onderwerp."
Beeld: Ernst Bergboer / 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.