Verkeer
Stuur appje
Zoek

'De Vergeten Twentse Lente': Nieuw theaterspektakel op vliegveld Twenthe

De makers van Hanna van Hendrik zijn de afgelopen maanden bezig geweest met een script voor een nieuw stuk. De Vergeten Twentse Lente, zo luidt de titel. Net als Hanna van Hendrik komt het concept en idee van actrice Johanna ter Steege. Zij speelt ook de rol van burgemeester in het theaterstuk.

Het verhaal gaat over een dorp in het Twente van nu, dat van het ene op het andere moment de beschikking krijgt over een erfenis van vele tientallen miljoenen euro’s. Aan Fenna, die net burgemeester is geworden in het dorp, de taak dat geld te verdelen. Als blijkt dat de erfenis rechtstreeks te maken heeft met de April-meistaking uit 1943, zet dat de verhoudingen in het dorp op scherp. Wie heeft recht op dat geld en wie zeker niet? Lukt het de Twentenaren de gemeenschapszin te bewaren?

Waargebeurd

Het belooft wederom een groot spektakel te worden, het publiek wordt getrakteerd op grote decors. Naast de Twentse acteur Laus Steenbeeke, die ook te zien was in Hanna van Hendrik, zal er veel lokaal (amateur)talent op het podium te zien zijn. Muziek en dans gaan ook een grote rol spelen. Hiervoor is speciaal een fanfare samengesteld.

Het verhaal is gebaseerd op een gebeurtenis die zich echt heeft afgespeeld. "Een Joodse inwoner van een klein Frans dorpje liet een miljoenen erfenis na die het dorp mocht verdelen", zegt regisseur Liesbeth Colthof. Wij gebruiken dat gegeven om te laten zien dat zoiets een dorp sterk kan verdelen in verschillende kampen. De gemoederen kunnen daarbij heel hoog oplopen. Erg actueel in deze huidige tijd".

80 jaar April-meistaking

De eerste voorstelling is op 26 april 2023. Dat is precies 80 jaar na de April-meistaking van 1943 bij Machinefabriek Gebr. Stork & Co in Hengelo. "Het was de grootste staking tijdens de Tweede Wereldoorlog, groter dan de februari-staking van 1941. Als tegenreactie zijn er meer dan 167 mannen geëxcuteerd. Van ongeveer 50 van hen is nog steeds niks teruggevonden", zegt Johanna ter Steege.

"Wij vinden het belangrijk dat deze geschiedenis niet vergeten wordt. Het komt dan ook terug in het stuk door af en toe terug te gaan in de tijd", zegt ter Steege.

Herkenning

"Het verleden speelt door in onze genen. Ook al gaat het om een gebeurtenis van twee generaties geleden, het werkt tot op de dag van vandaag door. De democratie staat onder druk. Polarisatie is aan de orde van de dag. Ik denk dat het publiek zich hierin zal herkennen", zegt Colthof.

De voorstelling is te zien vanaf 26 april t/m 4 juni 2023 op vliegveld Twenthe in Enschede. In eerste instantie worden er 46 voorstellingen gegeven. Bij succes volgen er meer.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.