Verkeer
Stuur appje
Zoek

Geslachtsverandering in je paspoort? ‘Laat Enschede de kosten dragen’

In het wekelijkse vragenuurtje voorafgaand aan de Enschedese gemeenteraadsvergadering bracht PvdA-raadslid Marijn Ouwehand id-papieren voor transgenders ter sprake. De kosten voor een nieuw paspoort of id-bewijs zijn nu voor rekening van de transgender. Wat Ouwehand betreft moet de gemeente die voor zijn rekening gaan nemen.

In verschillende Nederlandse gemeenten is dat al het geval. Regenbooggemeente Enschede zou dat voorbeeld moeten volgen, vindt Ouwehand. Tijdens de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering, op 12 december, wil hij een motie van die strekking indienen.

Gelijkheidsbeginsel

Betaling van de leges voor een nieuw identiteitsbewijs in het geval van geslachtsverandering kan strijdig zijn met het gelijkheidsbeginsel; je zou het dan ook moeten doen voor mensen die hun naam veranderen. Dat was dan ook de tegenwerping van wethouder Marc Teutelink, die over de Enschedese schatkist gaat.

Regenboogstad en ‘menselijke maat’

Voor Ouwehand is het vooral het gebaar dat telt. “Je geeft er een signaal mee af: de nieuwe identiteit wordt geaccepteerd door de gemeente. En, ja, dat moet je ook breder trekken.” Slachtoffers van huiselijk geweld of een adoptiekind dat de naam van zijn biologische ouders niet meer wil dragen, zouden ook gecompenseerd moeten worden voor de kosten van een nieuw id-bewijs. “Noem het: ‘de menselijke maat’.”

“Als je die documenten afpakt, dan moet je ze ook nieuwe geven”

De kosten voor een nieuw id-bewijs vallen alleszins mee, zeker in verhouding tot die voor geslachtsverandering. Daarbij gaat het niet om enorme aantallen. Volgens de PvdA’er hebben dit jaar in totaal 19 transgenders in Enschede aangeklopt om hun geslacht in de burgerlijke stand te laten wijzigen.

Marijn Ouwehand Ernst Bergboer
Marijn Ouwehand, PvdA-raadslid in Enschede, wil dat de gemeente de kosten voor een nieuw id-bewijs voor transgenders gaat betalen
Beeld: Ernst Bergboer
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.