Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

D66 wil streep door vakantiehuisjes op Het Rutbeek bij Enschede: 'Past niet meer in deze tijd'

20221201 Plattegrond Rutbeek Recreatiepark
Een overzicht van de locatie waar het recreatiepark zou moeten komen. De ontsluitingsroute via de Hegebeekweg is ten noordoosten van het plangebied.
Beeld: Ruimtelijkeplannen.nl

Al jaren wordt er achter de schermen hard gewerkt aan het plan voor een recreatiepark met maximaal 250 bungalows bij Het Rutbeek. Maar als het aan de D66 Enschede ligt, gaat het er helemaal niet meer van komen. Nu boerenbedrijven in het hele land, dus ook rondom Enschede, mogelijk moeten sluiten vanwege het stikstofbeleid, vindt D66 extra uitstoot vanwege een recreatiepark onwenselijk.

In de stadsdeelvergadering Zuid van aankomende dinsdag (6 december) komt het beoogde recreatiepark op de agenda in de vorm van een bijpraatronde. D66 hoort graag van andere partijen hoe zij in de ontwikkeling van het project staan. "De plannen passen niet in een tijd waarin reeds gevestigde boerenbedrijven in datzelfde gebied hun stikstofuitstoot fors terug moeten brengen", aldus fractievoorzitter Gertjan Tillema op de website van zijn fractie. "Het is waarschijnlijk dat lang niet alle boerenbedrijven kunnen blijven bestaan. Dan is het in onze ogen niet logisch en niet wenselijk om deze extra belasting op het gebied wel toe te staan."

Toegangsweg

Er wordt al bijna dertig jaar gesproken over de mogelijkheden voor een bungalowpark bij de recreatieplas in Enschede-Zuid. Het bestemmingsplan maakt zo'n ontwikkeling mogelijk. Pas in 2014 werden de plannen concreter toen de gemeenteraad instemde met een omstreden ontsluitingsroute naar het beoogde recreatiepark. Voor de afwikkeling van het verkeer, middenin het buitengebied, is besloten om de Hegebeekweg, een zandweg, te verharden. Omwonenden waren daar fel op tegen.

Stikstofruimte

Weinig leek de komst van maximaal 250 vakantiehuisjes nog in de weg te staan, totdat tijdens de ontwerpfase van een aangepast bestemmingsplan het stikstofbesluit roet in het eten gooide. De laatste jaren is het stil rond het recreatiepark. Om de ontwikkeling mogelijk te maken zal de initiatiefnemer 'stikstofruimte' moeten vinden. Dat kan bijvoorbeeld door de rechten van nabijgelegen agrarische bedrijven over te nemen.

440085 Schermafbeelding 2019 11 09 om 163710
Lees ook
Verkeersplan bungalowpark Rutbeek blijft omstreden

D66 denkt dat dit uiteindelijk nog meer ten koste zal gaan van andere boeren in het gebied. Ook vraagt de partij zich af wat het effect 'van zoveel extra mensen zo dicht op de Natura 2000-gebieden Buurserzand en Witte veen' zal zijn. Los van de stikstofdiscussie is werkgelegenheid ook geen argument meer voor D66. Die is volgens Tillema de laatste jaren "als sneeuw voor de zon verdwenen. En hoewel dat in slechtere economische tijden zeker weer zal oplopen, lijkt het gebrek aan goed personeel de komende jaren een veel groter probleem te zijn dan een gebrek aan werkgelegenheid."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.