Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Opwarmen bij Leger des Heils in Hengelo wanneer thuis de kachel uitblijft

Coördinator Petra Roos runt de buurthuiskamer Bij Bosshardt van het Leger des Heils in Hengelo sinds de opening in 2010. Normaliter is Bij Bosshardt drie dagen per week open voor iedereen die een praatje wil maken, maar in het kader van het landelijke Leger des Heils-initiatief 'Warme Kamers' is de buurthuiskamer nu vijf dagen geopend. En mogelijk worden het er zelfs zeven, vertelt Petra Roos bij 1Twente Vandaag.

Drie Warme Kamers

Hengelo kent deze winter drie zogeheten 'Warme Kamers'. Dit zijn plekken in de stad waar mensen terechtkunnen voor een praatje, een kop koffie en desgewenst een activiteit. Twee van de drie zijn vanaf medio december gevestigd in de hoofdvestiging en de locatie Hasseler Es van Bibliotheek Hengelo. De derde is 'Bij Bosshardt', de buurthuiskamer van het Leger des Heils aan de Agonstraat in de Berflo Es, en die draait al.

'Oh, help!'

Het kostte Petra Roos, de enige betaalde kracht, even zweten maar het rooster is nu rond: "Toen het verzoek vanuit het landelijke hoofdkantoor kwam, dacht ik even: 'Oh, help!', maar de vrijwilligers stonden in de rij om te helpen. We hebben er zo'n vijftien (4 à 5 fte, red.) en die wilden best extra diensten draaien."

Vrijwilligers van de Pinkstergemeente hebben zelfs al aangeboden om een keer per week een avond te verzorgen. Roos: "We gaan eerst peilen of de behoefte er is. Die peiling is trouwens breder van opzet. We vragen ook of mensen het fijn zouden vinden als we alle dagen open gaan. Zo ja, dan zijn we straks enkele maanden lang 24/7 open!"

icon_main_info_white_glyph

Bij Bosshardt

In Nederland zijn er ruim 120 Bij Bosshardts, genoemd naar hét gezicht van het Leger des Heils in Nederland, Alida Bosshardt, beter bekend als Majoor Bosshardt. In Hengelo is er de inloop (nu uitgebreid van 3 naar 5 dagen) en de verkoop van tweehandskleding. De opbrengst is bestemd voor de eigen activiteiten. Verder gaan de bezoekers twee keer per jaar op busreis, is er elk jaar een groot kerstfeest en is er elke woensdag om 12.30 uur een warme maaltijd voor een laag bedrag.

Vaste klanten

Het moge duidelijk zijn: Petra en de vrijwilligers hebben hart voor hun bezoekers. Petra Roos: "Ze komen overal vandaan. Niet alleen uit de wijk of uit Hengelo. We hebben zelfs vaste klanten uit Almelo." Niet dat daar geen Bij Bosshardt zit: "Nee, maar elke buurthuiskamer heeft een andere sfeer of andere activiteiten. Mensen komen dáár waar het hen het best bevalt. En het zijn absoluut niet per se mensen die zich in de marge van de maatschappij bevinden. Het zijn bovenal mensen die op zoek zijn naar een beetje aanspraak en gezelligheid."

Van origine is het Leger des Heils een christelijke organisatie, maar anno 2022 komen er aan de Agonstraat niet alleen christenen, maar ook niet-gelovigen en zelfs moslims over de vloer: "Hier is iedereen welkom. We hebben gemiddeld zo'n tachtig bezoekers per week, sommigen komen vrijwel elke dag."

icon_main_info_white_glyph

Bibliotheek Hengelo

In de twee vestigingen van Bibliotheek Hengelo haken ze met twee Warme Winter Woonkamers aan bij de 'Warme Kamers' van het Leger des Heils. Mensen kunnen er binnenlopen om even op te warmen, een praatje te maken of mee te doen aan activiteiten, zoals een workshop winterhoorn blazen, een breicursus en je laten voorlezen door welbespraakte oma's. De Warme Winter Woonkamers in die bieb zijn open tijdens reguliere openingstijden van 10 december tot halverwege februari.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.