Verkeer
Stuur appje
Zoek

Riley Moes uit Enschede kent het belang van Paarse Vrijdag: 'Mijn middelbareschooltijd was een hel'

Riley Moes weet hoe belangrijk het is dat je je geaccepteerd voelt op je eigen school. Daarom is Paarse Vrijdag zo belangrijk voor hem. Op die dag tonen scholieren en studenten door de kleur paars te dragen hun solidariteit met LHBTI-plussers. Rileys middelbareschooltijd was een hel. Vooral op die ene dag in het jaar: "Paarse vlaggen werden van de muur getrokken en regenboogballonnen kapotgestampt.”

Feest

Paarse Vrijdag valt dit jaar op vrijdag 9 december. Riley Moes was deze vrijdag te gast bij 1Twente Vandaag. De jonge Enschedeër, zelf openlijk homoseksueel, wil jongeren die nog worstelen met hun identiteit een hart onder de riem steken: “Op Paarse Vrijdag trekken scholieren iets paars aan om hun medestudenten te steunen. Dat geeft mij echt een goed gevoel. Op Paarse Vrijdag mag ik trots zijn op wat mij anders maakt. Op mijn huidige school is het die dag feest, met livemuziek, een mooi versierd gebouw en veel leerlingen die zich in paars hullen.”

“Het moet normaal worden dat iedereen zichzelf kan zijn en daar helpt zo'n dag bij.””

'Je voelt je gezien'

"Je voelt je gezien op zo'n dag. Dit soort dagen moeten er blijven, zolang homoseksualiteit verboden is sommige landen. Zolang er mensen in elkaar worden geslagen, omdat ze hand in hand willen lopen met iemand van hetzelfde geslacht. Het moet normaal worden dat iedereen zichzelf kan zijn en daar helpt zo'n dag bij.”

icon_main_info_white_glyph

Drag queen

Op vrijdag 23 december is Riley Moes te gast in de 1Twente-podcast Struggles. Hij zal het dan voornamelijk hebben over zijn passie: optreden als drag queen. De 8e aflevering van Struggles komt die middag vanaf 16.00 uur online op alle bekende podcastkanalen.

Noord-Amerika

Paarse Vrijdag ofwel Purple Friday wordt onder meer gevierd in Nederland, Canada en de Verenigde Staten van Amerika. Het idee is overal hetzelfde, de data zijn verschillend. In Nederland is het al sinds 2010 op de tweede vrijdag van december.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.