Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Pachtgrond Usseler Es vergund aan collectieve boerderij Twentse Herenboeren

Pachtpercelen Usseleres gemeente Enschede
De pachtgronden die initieel zijn vergund aan de Twentse Herenboeren worden omsloten door de Usselerrondweg, de Haaksbergerstraat, de Ruilverkavelingsweg en de Usselerschoolweg.
Beeld: Gemeente Enschede

De kans bestaat dat de Twentse Herenboeren neerstrijken op de Usseler Es, tussen Enschede en Usselo. Vijf percelen pachtgrond zijn vrijdagmiddag vergund aan het duurzame landbouwcollectief. Maar voordat de Usseler Es tweehonderdvijftig Enschedese monden kan voeden, zijn nog wel een paar hobbels te nemen.

Allereerst is daar een formele vervolgstap: er gaan tien dagen overheen voordat de pachtgrond definitief wordt uitgegeven. De gunning van vrijdag is een voorlopige. In die tien dagen kunnen gegadigden reageren op de voorlopige gunning. De Herenboeren geven in een persbericht aan de pachttijd te kort te vinden en zij moeten voldoende gegadigden vinden om de start van een boerderij te kunnen realiseren.

(Te) korte pachttermijn

De grond op de Usseler Es wordt door de gemeente uitgegeven voor een pachtperiode van twee keer drie jaar. Voor de Herenboeren is dat een kritisch punt: een boerderij zet je op voor een veel langere termijn, zo’n twintig tot dertig jaar. “Als je een fruitboom plant, duur het wel even voordat je daar vruchten van plukt”, zegt Arie Fokkink, een van de initiatiefnemers. Datzelfde geldt voor investeringen die gedaan moeten worden.

Nog 100 aspirant-leden gezocht

De Herenboeren zoeken naar zo’n 180 Enschedeërs die mee willen doen aan de ontwikkeling - en het latere vruchtgebruik - van een collectieve, duurzame boerderij. Op dit moment hebben ruim tachtig Enschedese huishoudens zich middels een intentieverklaring aan het initiatief gebonden. ‘Dat worden er elke dag meer’, meldt het persbericht, ‘maar we hebben nog een flinke toename nodig’.

In 1Twente Vandaag spraken we met bestuursleden José Palstra en John Verweij over hun zoektocht naar leden voor de herenboerderij in Enschede-Zuid.

Leden beslissen

Op 20 december vindt er een aspirant-ledenvergadering plaats, waarin collectief wordt besloten of de Usseleres de eerste plek gaat worden waar de Herenboeren neerstrijken. Belangrijkste vraag daarbij zal zijn hoe bezwaarlijk die aspirant-leden de korte pachttermijn vinden. Of: hoe zij het risico inschatten dat die niet verlengd gaat worden.

icon_main_info_white_glyph

Twentse Herenboeren

Twentse Herenboeren is een zogenaamde coöperatieve vereniging, die als doel heeft om lokaal duurzaam voedsel te produceren. Een beetje zoals dat eeuwenlang is gedaan. Kleinschalige boerderijen, groot genoeg om zo’n 150 tot 250 huishoudens (= 500 monden) te voorzien van groente, fruit, zuivel en vlees, waarvoor de leden zelf de verantwoordelijkheid dragen. Dat betekent dat zij de kosten dragen, meepraten over wat er wordt verbouwd, eventueel een hand helpen en de oogst afnemen.

Twente telt vijf Herenboeren-initiatieven. Twee in Enschede (in noord - met ook Oldenzaal als afzetgebied - en in zuid), in Hengelo/Borne, in Haaksbergen en in Almelo. De Herenboerderij in Enschede zuid heeft geopteerd voor de pachtgrond op de Usseler Es.

De definitieve gunning wordt een dag eerder bekendgemaakt, op 19 december. De pacht moet ingaan op 1 januari 2023.

Usseler Es Ernst Bergboer
De Twentse Herenboeren in Enschede zuid gaan mogelijk pachten op de Usseler Es
Beeld: Gemeente Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.