Verkeer
Stuur appje
Zoek

Motie SP Hengelo: ‘Arbeidsmigranten niet langer zien als tweederangs burgers’

Overlast arbeidsmigranten 1 vuilnis
Soms is het een rommeltje in de achtertuin van arbeidsmigranten. In Hengelo klaagden buren van deze bewoners over overlast door ratten.
Beeld: Elco Smits

Hengelo moet meer gaan doen om de woon- en werkomstandigheden van arbeidsmigranten te verbeteren. En daarmee ook de eventuele overlast in de woonwijken, waar ze vaak gehuisvest worden, te lijf te gaan. De SP Hengelo dient hiertoe in de raadsvergadering van volgende week woensdag een motie in.

Commissie Roemer

De partij roept daarin het college van B en W op om deze handschoen samen met andere Twentse gemeenten op te pakken. Twee jaar geleden deed een landelijke commissie onder aanvoering van Emile Roemer een aantal aanbevelingen die ervoor moet zorgen dat arbeidsmigranten niet langer als tweederangsburgers gezien worden. De hoofdgedachte van deze aanbevelingen is ‘dat we een nieuwe set van normen en waarden nodig hebben, als het gaat om de omgang met arbeidsmigranten. We moeten ze gaan behandelen, zoals we zelf ook behandeld willen worden’.

Volgens het Hengelose SP-raadslid Vincent Mulder spelen er verschillende problemen. Zo leggen de arbeidsmigranten in Hengelo en de omliggende steden een forse druk op het toch al schaarse woningaanbod en hoewel ze een dak boven hun hoofd hebben, laten hun leefomstandigheden vaak sterk te wensen over. Daarbij veroorzaakt een aantal van hen overlast in de buurt.

Huisjesmelkers

In de aanbevelingen wordt ondermeer gekeken naar de rol van werkgevers en uitzendbureaus. Maar ook de rol van huiseigenaren wordt tegen het licht gehouden. Huisjesmelkers kopen soms complete woningblokken op, waarin arbeidsmigranten na bemiddeling van een uitzendbureau via kamerverhuur wonen tegen te hoge huurprijzen. Aan die situatie is nu in Hengelo, voor zover bekend, een einde gemaakt en de gemeente wil zelfs in drie wijken (Woolde, Groot Driene en binnenstad) ‘opkoopbescherming’ invoeren om speculanten het gras voor de voeten weg te maaien. Overigens kan het volgens Mulder nog wel beter wat betreft de handhaving: “De regeling voor Kamerbewoning in Hengelo bestaat wel, maar er wordt pas ingegrepen bij klachten uit de buurt.”

Tweede Kamer

De door de commissie Roemer gedane aanbevelingen zijn integraal door de Tweede Kamer overgenomen. Daarin wordt gepleit voor een nadrukkelijke rol voor de gemeentes. Mulder vindt dat het nu tijd wordt om de aanbevelingen over te nemen. Uiteindelijk moet volgens hem een regiobrede inventarisatie er voor zorgen dat er beleid komt hoe om te gaan met mensen met een andere nationaliteit die zich – al dan niet tijdelijk – in Hengelo vestigen.

Overlast arbeidsmigranten 1 vuilnis
Lees ook
Hengelo neemt klachten over overlast arbeidsmigranten eindelijk serieus

Expats

Het SP-raadslid vindt dat arbeidsmigranten die werken voor lage lonen eenzelfde behandeling verdienen als zogenoemde ‘expats’, die aangetrokken worden vanwege hun hoge opleiding en kennis. De regio Twente mikt bij haar ambities om uit te groeien tot een van de belangrijkste techregio’s van Nederland juist op die doelgroep, maar ondertussen mag die andere doelgroep niet uit het oog verloren worden, meent Mulder.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.