Verkeer
Stuur appje
Zoek

Onderzoeksjournalist Angelique Kunst in 1Twente Het Jaar: ‘De laatste keren dat ik Sanderink zag, had ik medelijden met hem’

Gerard Sanderink, topman en enig aandeelhouder van ICT-bedrijf Centric en bouwbedrijf Strukton, viel van zijn voetstuk. Een tragisch en schokkend verhaal, aan het licht gebracht door onderzoeksjournalist Angelique Kunst. Deden haar artikelen al de nodige stof opwaaien, het boek dat zij over de zaak schreef ontketende een kleine storm. In 1Twente Het Jaar blikt Kunst terug op een bewogen jaar.

‘Er is er hier maar één de baas’, het verbijsterende relaas van hoe een Twentse topondernemer en multimiljonair, Gerard Sanderink, volledig ontspoorde, kwam in april op de markt. Aansluitend verscheen en er een podcast over de zaak en 'verschillende partijen' hebben inmiddels belangstelling getoond voor een verfilming van het boek, zo vertelde Kunst in 1Twente Het Jaar.

Een bewogen jaar

De zaak Sanderink was al met enige regelmaat nieuws geweest en het boek ontplofte dan ook. Niet alleen in Twente, in het hele land. Kunst was gast bij Arjan Lubach en een trits aan andere landelijke talkshows. De onderzoeksjournalist, gewend om achter de schermen haar werk te doen, stond ineens volop in de schijnwerpers.

icon_main_info_white_glyph

De val van Gerard Sanderink

De zaak Sanderink draait om een Twentse topondernemer die oprichter en eigenaar was van onder meer een van de grootste IT-bedrijven van ons lans: Centric. Hij raakt in de ban van een zelfverklaard cyber-expert en hacker, Rian van Rijbroek. Onder haar invloed begint de oerdegelijk en bescheiden Tukker steeds wilder om zich heen te slaan. Hij ziet complotten, ontslaat zwaargewichten in zijn bedrijf, voert rechtszaken en brengt Centric aan de rand van de afgrond.

Met name dat laatste was voor Kunst aanleiding om in de kwestie te duiken: Centric ontwikkelt systemen die de persoonlijke gegevens van miljoenen Nederlanders beheren, voor onder meer 185 gemeenten en andere (semi)overheidsdiensten. Sanderink had er de absolute macht. Met de onvoorspelbaarheid van de baas - en de vraag wie er nou feitelijk de scepter zwaaide: hij of vriendin en cybercharlatan Van Rijbroek - was de privacy van miljoenen Nederlanders in het geding.

In 1Twente Het Jaar praat Ernst Bergboer met Kunst over de rollercoaster ontstond - die zij overigens opmerkelijk kalmpjes onderging -, over het belang van onderzoek en de grenzen van de journalistiek. Maar ook over een heel andere gebeurtenis die 2022 voor haar tekende, veel ingrijpender: het overlijden van haar vader.

Mikos Teuben Henk ten Harkel 1
Lees ook
Mikos Teuben, stille kracht van cultureel Enschede in 1Twente Het Jaar
Angelique Kunst 2 Henk ten Harkel
Angelique Kunst deed journalistiek onderzoek naar de val van Gerard Sanderink, publiceerde in april 'Er is er hier maar één de baas' naar aanleiding van die zaak en was de derde gast in 1Twente Het Jaar 2022.
Beeld: Henk ten Harkel
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.