Verkeer
Stuur appje
Zoek

Mikos Teuben, stille kracht van cultureel Enschede in 1Twente Het Jaar

De meeste Enschedeërs zullen niet meteen roepen: ‘O, ja, die ken ik wel!’, als je haar naam noemt. Zet haar in haar natuurlijke biotoop - tussen tafels en kasten vol boeken in de grootste boekhandel van de stad: Broekhuis - en de herken-ratio knalt omhoog. Mikos Teuben verkocht de Enschedeërs vier decennia lang boeken. Maar ze is veel meer dan dat.

Nog maar enkele weken geleden zette Teuben een punt achter het boekenvak en nam afscheid van voornoemde boekhandel. Wij vroegen haar als gast in 1Twente Het Jaar. Maar niet alleen om het afscheid van die boekentafels en -kasten.

Bescheiden, maar (bijna) activistisch

Want die - inmiddels grijze - krullebol was niet alleen boekhandelmeubilair; Enschede zal in de afgelopen decennia maar weinig culturele evenementen hebben gekend waar die - inmiddels zilvergrijze - krullebol niet opdook. Vaak in een of andere ondersteunende of organisatorische rol.

Mikos Teuben Henk ten Harkel 1
Mikos Teuben nam, na 40 jaar, afscheid van het boekenvak en Boekhandel Broekhuis en is gast in 1Twente Het Jaar
Beeld: Henk ten Harkel

Maar wie ìs Teuben eigenlijk? En waar komt die stille, maar evengoed bijna activistische inzet vandaan? We zijn er maar even goed voor gaan zitten…

DSCF3433
Lees ook
Frank Krake (bestsellerauteur) in 1Twente Het Jaar: ‘Ik tik nog steeds met twee vingers’
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.