Verkeer
Stuur appje
Zoek

Creatieve oplossingen om energiekosten te besparen: Anne-Wil uit Enschede plaatst gordijn middenin haar woonkamer

De koude dagen breken aan en dat betekent dat de verwarming een paar graden omhooggaat. Tenminste, dat zou je denken. Anne-Wil Hoek (32) uit Enschede doet dat niet. Zij wil niet op kosten worden gejaagd en plaatste een gordijn in het midden van haar woonkamer, om zo de warmte zoveel mogelijk in het gedeelte te houden waar haar bank staat. En dit is niet de enige maatregel, ze nam er nog meer om de kou het hoofd te bieden.

Het gordijn midden in de kamer zorgt voor en bijzondere binnenkomst. Maar creatief is het zeker. “Mijn woonkamer is best groot en in de winter begint het te tochten”, vertelt Anne-Wil. “Ik heb tussen de woonkamer en de keuken ook een gordijn hangen en dat werkt goed. Zo kwam ik op het idee om de woonkamer ook te scheiden met een gordijn. Hierdoor creëer je kleinere ruimtes waardoor het sneller warm wordt binnen.”

Werkt het?

“Qua warmte werkt het goed, maar wat betreft de kosten valt het nog tegen. Al zit er wel een verschil in de energieprijzen van november 2021 en 2022, er is dus een begin.” Het makkelijke van een kleine ruimte is dat de warmte zich sneller verdeeld. “De verwarming staat altijd op vijftien graden en ’s avonds zet ik de thermostaat op vijftien en een halve graad voor een half uurtje. Het is maar een halve graad, maar het voelt al een stuk warmer aan.”

Niet alleen een gordijn

Een gordijn werkt al goed tegen de kou, vindt ze, maar Anne-Wil heeft meer maatregelen genomen om de wintermaanden aangenamer te maken. Zo heeft ze een opbergruimte in haar bank waar ze dekens in legt, een elektrische deken in haar bed die ze elke avond voor het slapen aanzet, radiatorfolie achter de radiator om de warmte tegen te houden en ze heeft een waterbesparende douchekop. “Met deze douchekop kun je de opening verkleinen en komt er minder water uit. Je hebt het bijna niet door en toch ben je bezig met besparen.”

Slechte woonomstandigheden

Enschedeër Harold Busschers praat veel met inwoners uit Enschede die het financieel moeilijk hebben. Hierdoor ziet hij ook woningen die in slechte staat verkeren. “Laatst was ik in een flat waar de wind naar binnen waait. De bewoner plakt elke winter de kieren dicht met krantenpapier.” Vroeger werd deze manier veel gebruikt om de warmte binnen te houden. “En sommigen zetten de airco aan in plaats van verwarming om de energiekosten laag te houden.” Harold: “Ik vind het heel bijzonder dat er nog huurwoningen zijn met enkelglas. Dit kan niet meer.”

icon_main_info_white_glyph

Op pad met Harold

1Twente gaat samen met Harold Busschers op pad om binnen te kijken bij Enschedeërs die in slechte omstandigheden leven of juist creatieve oplossingen hebben om energiekosten te besparen. Zit jij in zo’n situatie of heb je een tip voor anderen? Mail dan naar [email protected].

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.