Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws

Groeien naar 100.000 inwoners moet Hengelo in de toekomst leefbaar houden

Woningbouw hengelo
Hengelo wil bouwen aan een grotere stad met meer inwoners te komende jaren, het inwoneraantal moet op termijn zo'n 100.000 zijn om de stad leefbaar te houden
Beeld: 1Twente

Hengelo moet de komende jaren uitgroeien naar een stad met 100.000 inwoners, maar waarom eigenlijk en hoe moeten we die ambitie zien? In het discussieprogramma Kwartetten gingen PvdA-fractievoorzitter Vincent ten Voorde, Jeanet Nijhof, fractievoorzitter van de PVV in Hengelo en Berto Mulder, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Hengelo, met elkaar in gesprek.

Voorzieningen

Volgens Ten Voorde is de ambitie om te groeien geen doel op zich, maar vooral een middel om voorzieningen in de stad op peil te houden in de toekomst. Het college wil daarom de komende jaren continu blijven investeren in de fysieke stedelijke ontwikkeling, zoals realiseren van meer woningen. Vorig jaar heeft de gemeente Hengelo al zo'n 15 miljoen euro van het Rijk gekregen voor het verbeteren van de infrastructuur in de stad. Dat geld is bedoeld om de toegankelijkheid van nieuwe woningbouwlocaties in de binnenstad en Hart van Zuid te verbeteren.

Aantrekkelijk houden

Ten Voorde ziet dat het groeien van de stad met meer inwoners gestimuleerd kan worden door Hengelo aantrekkelijk te houden met voldoende voorzieningen. Hij wijst onder meer op de aanwezigheid van een ziekenhuis in de stad, maar ook op de aanwezigheid van culturele voorzieningen. “Een stad die in de volle breedte aantrekkelijk is, gaat vanzelf groeien.” De PvdA’er zegt dat Hengelo als grote stad ook een grotere stem heeft in Den Haag en de provincie om daar financiële middelen voor te krijgen.”

Jeanet Nijhof van de PVV noemt extra geld van het rijk bijkomstigheid, maar dat dit niet de reden mag zijn. "Faciliteiten op peil houden is belangrijk, maar zorg ervoor dat stad aantrekkelijk is. Op die manier kun je mensen en bedrijven deze kant op krijgen en creëer je schaalvergroting."

“Faciliteiten op peil houden is belangrijk, maar zorg ervoor dat stad aantrekkelijk is. Op die manier kun je mensen en bedrijven deze kant op krijgen en creëer je schaalvergroting.”

Berto Mulder, voorzitter van Koninklijke horeca Nederland, afdeling Hengelo, staat er dubbel in: “Als een stad kan groeien naar honderdduizend inwoners, dan moet je daar niet voor gaan liggen." Toch verbaast het hem dat op sommige andere punten, de boel juist ingekrompen wordt, zoals de realisatie van een compacter marktplein.

"Stel dat je over aantal jaren honderdduizend inwoners hebt en je wilt een groot concert geven in deze stad, waar wil je dat dan doen? Het huidige evenementenplein is daar te klein voor. Het marktplein wordt prachtig, maar daar kunnen we geen concert meer geven. Dat zijn dingen waar niet over wordt nagedacht, terwijl er wel wordt nagedacht om naar honderdduizend inwoners te gaan.”

Keuzes maken

Volgens Ten Voorde betekent het dat de stad duidelijke keuzes moet gaan maken welke kant het op wil. “We hebben natuurlijk te maken met een grote buurgemeente als Enschede die op nog geen 10 km afstand ligt en een hele andere uitstraling heeft. We moeten als Hengelo geen tweede Enschede worden. Dat betekent dat je de keuzes moet maken of je hele grote concerten wil organiseren of jezelf afvragen of evenementen als Tropical Night dingen zijn die bij Hengelo horen."

Inzetten op een aantrekkelijkere binnenstad is iets waar de gemeente volop mee bezig is, zoals de herinrichting van het marktplein. Mulder zegt het allemaal prachtig te vinden, maar is ook kritisch. "Neem de compacte binnenstad waar de gemeente mee bezig is. Met honderdduizend inwoners heb je straks waarschijnlijk een te kleine binnenstad.”

“We moeten als Hengelo geen tweede Enschede worden.”

Jeanet Nijhof van de PVV is ook van mening dat de stad zo aantrekkelijk mogelijk moet zijn. "Op die manier kun je mensen en bedrijven deze kant op krijgen en krijg je schaalvergroting." Nijhof is kritisch als het gaat om de binnenstad: “Ik denk dat het belangrijk is dat je geen onomkeerbare keuzes maakt. Dat maakt je economisch ook wat minder aantrekkelijk." Ze wijst op grote ketens die zich hebben teruggetrokken uit de stad. “Ik maak me toch ook wel zorgen over de keuzes die er gemaakt worden, die in optiek van de PVV toch niet helemaal doordacht zijn voor de lange termijn.”

““Ik maak me toch ook wel zorgen over de keuzes die er gemaakt worden, die in optiek van de PVV toch niet helemaal doordacht zijn voor de lange termijn.””

Ten Voorde wijst juist op de meerwaarde van Hengelo als het gaat om het winkelaanbod. Zo zou de stad het juist moeten hebben van de kleinere speciaalzaken. ”Daar kan Hengelo zich in onderscheiden en niet van de grote ketens, die zitten in Enschede. De H&M en de Sting vind je eigenlijk in iedere grote stad wel. Die kleine speciaalzaken daar gaat het om. Die kleine koffiezaak of die kleine boekhandel, die vind je in Hengelo.”

icon_main_info_white_glyph

Kwartetten

Het lokale discussieprogramma Kwartetten is iedere zondag live te horen van 13:00 tot 14:00 uur bij 1Twente Hengelo met iedere week een wisselend panel aan tafel, bestaande uit mensen afkomstig uit de Hengelose politiek en samenleving. Kwartetten is ook te beluisteren als podcast.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.