Acht inwoners van Enschede kregen op de nieuwjaarsreceptie de Enschede-speld uitgereikt door burgemeester Roelof Bleker als waardering voor een 'meer dan gemiddelde inzet’ voor de Enschedese samenleving. Martine Veneman is één van die acht, omdat zij de sinterklaasactie opzette waardoor gezinnen die minder geld hebben toch cadeautjes krijgen tijdens de feestdagen. Haar organisatie maakt een enorme groei door: meer dan 200 vrijwilligers deelden 600 cadeaus aan kinderen.
Martine was niet de enige die vanwege het sinterklaasproject in het zonnetje werd gezet. Ook Rosé Bult, Martines steun en toeverlaat, werd verast met een bos bloemen van de burgemeester. Want ook Rosé stortte zich op de sinterklaasactie, zij regelt de logistiek, voor kinderen ouder dan twaalf jaar een bioscoopbon en voor volwassenen ook een cadeau. “De uitreiking was heel indrukwekkend. Het is fijn om waardering voor het werk te krijgen. We kregen ook al eens de Jan Schaefferprijs.”
Inmiddels loopt de actie al zo’n tien jaar. Martine begon er in 2013 mee, omdat haar kind werd overladen met cadeaus: sinterklaas, kerst en dan ook nog eens zijn verjaardag. “Da’s toch van de gekke”, dacht ze. De Enschedese belde met een bekende die voor jeugdzorg werkt met de vraag: “Jij kent vast wel een gezin dat geen sinterklaas viert. Die wil ik graag verzorgen.”
“Ik kwam aan het denken. Er zijn meer mensen die financiële mogelijkheden hebben om iets voor een ander te doen.” Zo begon het. Ze benaderde zo’n dertig mensen die het leuk vinden om mee te doen met de cadeauactie. Haar idee groeide en groeide zodat er nu rond het sinterklaasfeest 600 cadeautjes door 200 vrijwilligers worden uitgedeeld.
Dat betekent dat de kleinschalige manier waarop Martine de uitdeelactie regelde op andere manier aangepakt moet worden. Het contact met de hulpverleners die gezinnen doorgaven, het zelf sorteren en inpakken van cadeaus, bijhouden welke geschenken aan welke kinderen worden gegeven: Het kan niet meer.
“Het was heel leuk, maar de volgend keer doe ik het niet meer”, dacht Martine meermaals. “Maar elk jaar begint het weer te kriebelen. We zochten contact met de voedselbank Enschede-Haaksbergen. Die heeft een goede logistiek: We konden meeliften. De gezinnen die daar komen worden geholpen.”
Begin oktober stuurt ze een mail naar alle vrijwilligers: ‘Fijn dat je meedeed, zou je weer willen,’ staat daarin. De mensen die positief reageren bepalen zelf welk cadeau ze kopen. Ze krijgen natuurlijk wel te horen voor wie ze sinterklaas spelen. Het maximumbedrag is vijftien euro en alle geschenken worden ingepakt aangeleverd. De Voedselbank haalt vervolgens alle cadeaus op.
Ze merkte dat het afgelopen jaar meer nodig was. “Vanaf het eerste contact in oktober meldden zich dertig huishoudens meer aan. Ik dacht: Jeetje. We zorgden dat er in alle leeftijdscategorieën voor meisjes en jongens extra cadeaus waren.”
De mooiste reactie kwam van een moeder: "Het is zoveel meer dan een cadeautje. Het geeft ook hoop dat er mensen zijn die aan je denken en je willen helpen zonder dat ze je kennen. Dat geeft hoop op betere tijden.”