Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Van klassiek tot dance: violiste Judith van der Klip vertelt in Concordia over de avonturen van haar 223 jaar oude instrument

De viool. Een instrument dat je niet iedere dag ziet, maar morgenavond in het theater van Concordia in Enschede in z’n volle glorie wordt gehoord. Professioneel violist Judith van der Klip neemt het publiek dan namelijk mee op een muzikale reis van 1800 tot nu. Saai? Oubollig? Niks ervan. Judith speelt namelijk niet alleen klassieke muziek, maar staat ook op de grootste podia met deejays als Armin van Buuren en Martin Garrix.

De mensen die naar klassieke concerten komen, zijn niet bepaald alleen jonge mensen, vertelt Judith van der Klip met enig understatement. “Jongeren denken; dit is misschien niets voor mij. Klassiek concerten hebben nu eenmaal een soort stigma van suffig en saai.”

Kleine gitaar

Zulke gedachten zijn niet besteed de violiste. “Ik kwam erachter dat het heel mooi is. Ik wist, toen ik voor het eerst een viool zag, niet wat het voor een soort instrument was. Dacht dat het een kleine gitaar was. Mag ik erop spelen, vroeg ik aan mijn vader.” De rest is geschiedenis: Judith was meteen verliefd, ging naar het conservatorium en kwam al gauw tot de ontdekking dat ze een andere viool nodig had.

223 jaar oud

Die kreeg ze. De muzikante kreeg de beschikking over een instrument van 223 jaar oud waarmee ze donderdagavond in Concordia een muzikale reis maakt van 1800 tot nu. Een reis van 223 jaar waar allerlei muziekstijlen aan de orde komen. Van klassiek tot dance.

“Ik ga het verhaal van mijn viool vertellen. Ik vond in mijn instrument heel kleine bolletjes stof en verschillende kleuren haar. Dit instrument is bespeeld door heel veel mensen voor mij. Wie zijn dat geweest? Door wie is ‘ie gebouwd? Wat heeft ‘ie allemaal meegemaakt? Daar gaat het verhaal over. Uiteindelijk kom je uit bij mij. En ik speel er klassiek, pop en dance op.”

Memoires van een viool

‘Als jij kon spreken’ en ‘Memoires van een viool’. Dat is waar het donderdagavond over gaat in haar voorstelling. “Mijn viool komt tot leven in mijn voorstelling. Ik raak met hem in gesprek. Hij gaat vertellen was ie vindt van de muziek die ik speel.”

Judith kan dat zelf niet zo goed vertellen. “Het allereerlijkste antwoord op de vraag wat ik de mooiste muziek vind, kan ik niet geven. Ik kan niet kiezen. Mijn probleem is dat ik alles net zo mooi vind. De mensen die komen moeten hun mind maar open zetten. Misschien zit er iets bij wat je ook tof vindt. Ik hoop dat ze denken: Misschien is zo’n viool ook iets voor mij.”

Donderdagavond 20.30 Concordia. Kaarten via de site van Concordia.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.