Verkeer
Stuur appje
Zoek

Literatuur bij de Buur in Hengelo moet traditie worden: 'Negen volle huiskamers, dat schreeuwt om een vervolg'

230129 literatuur bij de buur hengelo FOTO RTV OOST
"Het is een heel ander soort interactie met het publiek", aldus organisator Hanneke Mentink.
Beeld: RTV Oost

Neefjes en nichtjes die lekker hangen op de bank. Een buurvrouw die ontspannend luistert en kijkt vanuit een riante fauteuil. "Het is een heel ander soort interactie met het publiek", zegt kunstenares Johanneke ter Stege over 'Literatuur bij de buur', een nieuw poëzie-festijn in Hengelo. In negen huiskamers in de stad werd volop genoten.

Languit op de bank

"Ik vind het echt heel erg leuk", zegt Johanneke ter Stege, woordkunstenaar en muzikant. Ze zingt haar gevoelige teksten in de woonkamer van een ruim appartement net achter het Hengelose station. "Het is veel persoonlijker en je kunt tussen de noten door een speld horen vallen. Maar mensen voelen zich ook heel vrij door de sfeer in zo'n huiskamer en gaan soms lekker languit op de bank. Dat is erg grappig om te zien."

“Het komt zo ontzettend dichtbij. Dat maakt deze huiskameroptredens echt heel bijzonder.”

'Ontzettend dichtbij'

Het zondagmiddag-evenement wordt georganiseerd door de stichting Hengelo Leest. Woordvoerder Hanneke Mentink: "Het belangrijkste is dat we het lezen en bezig zijn met literatuur op allerlei manieren proberen te stimuleren. Dat doen we bijvoorbeeld al langer met Het Groot Hengeloos Dictee en met het afdrukken van gedichten op muren in de binnenstad. En nu dus de combinatie van literatuur met muziek bij mensen thuis. Dat is gewoon genieten!"

Dat vindt ook een bezoeker, die in de woonkamer aan De Brouwerij in Hengelo Johanneke ter Stege ziet optreden: "Het komt zo ontzettend dichtbij. Dat maakt deze huiskameroptredens echt heel bijzonder."

Gijs Eijsink, ook van Hengelo Leest, weet nu al dat dit een jaarlijkse traditie gaat worden. Hij kijkt na afloop van de poëtische middag met een goed gevoel terug: "Het was echt top. Overal zat het vol en de optredens waren aangenaam."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.