Verkeer
Stuur appje
Zoek

PvdA en VVD vragen zich af: 'Wat krijgt Hengelo terug voor steun aan IJsbaan Twente?'

1twentevandaag26102022 STILL vincent ten voorde
Vincent ten Voorde (foto) en Ruth Hekman vragen zich af of het klopt dat er per inwoner een bedrag van 1 euro is toegezegd.
Beeld: 1Twente

PvdA en VVD hebben schriftelijke vragen gesteld over het geld dat Hengelo zegt te gaan bijdragen aan het in elk geval voor één jaar openhouden van IJsbaan Twente. Zoals 1Twente woensdag schreef, stelt de gemeente Enschede een bedrag van 584.000 euro ter beschikking om de exploitatie ook na 1 april voort te kunnen zetten. Een groot deel van dat bedrag zou moeten worden ingelegd door negen andere Twentse gemeenten, waaronder Hengelo.

Regionale discussie

Ruth Hekman (VVD) en Vincent ten Voorde (PvdA) voelden zich verrast door dit nieuws en vragen zich af of het klopt dat er per inwoner een bedrag van 1 euro is toegezegd en daarnaast willen de twee raadsleden weten op welke manier en wanneer de gemeenteraad hier haar zegje over mag doen.

Daarnaast willen Hekman en Ten Voorde weten of er straks ook geld van de andere Twentse gemeenten naar de Hengelose topsportlocaties gaat, te weten het FBK Stadion en het Twentebad. "Is het college het met ons eens dat er een regionale discussie gevoerd moet worden over topsportlocaties en financiering in de regio?"

“We vinden het belangrijk dat we als raad de vinger aan de pols houden, als het om zulke grote bedragen gaat.”

Toekomst?

De raadsleden kunnen hun antwoorden voor een groot deel al vinden in het artikel van 1Twente van woensdag, bijvoorbeeld over die overige regionale topsportvoorzieningen: 'Doordat de ijsbaan in ieder geval tot 1 april 2024 open kan blijven, kopen de Twentse gemeenten tijd. In deze periode wordt een discussie gevoerd over het gezamenlijk financieren van regionale topsportvoorzieningen, waaronder dus ook de IJsbaan Twente.'

Ruth Hekman neemt de uitleg, zoals de gemeente Enschede die in het artikel geeft, voor kennisgeving aan. Ze wil namelijk graag dat het Hengelose college antwoorden geeft op de gestelde vragen: "Daarop hebben de Hengeloërs recht. Als we hier allemaal een euro aan gaan bijdragen, wat krijgen we dan terug voor bijvoorbeeld Twentebad en FBK Stadion? En hoe zit het met de toekomst? Worden we straks elk jaar om een bedrag gevraagd? We vinden het belangrijk dat we als raad de vinger aan de pols houden, als het om zulke grote bedragen gaat."

Ijsbaan Enschede
Lees ook
Negen Twentse gemeenten schieten te hulp: ijsbaan in Enschede voor minstens een jaar gered

Eén euro per inwoner

De kogel is overigens nog lang niet door de kerk. Uiteindelijk bepalen de negen gemeenteraden of zij het voornemen van hun college volgen. Het beschikbare bedrag is niet uit de lucht gegrepen: het gaat om één euro per inwoner. De gemeenten Rijssen-Holten, Hellendoorn, Tubbergen en Wierden hebben aangegeven geen bijdrage te willen doen. Enschede legt zelf nog 231.000 euro extra bij de exploitatie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.