Verkeer
Stuur appje
Zoek

Ook voor gehandicapte kinderen is er ijsplezier met het schaatsframe

Het is voor Twentenaren als Maartje Ellenkamp uit Borne een regelrechte ramp als de IJsbaan Twente zou verdwijnen. “Maartje is de Irene Wüst van het frameschaatsen”, zegt de organisator van het evenement ‘Samen Schaatsen’ Maaike Heethaar. “Het is haar lust en leven”, aldus vader Herman Ellenkamp die zijn gehandicapte dochter begeleidt en coacht.

Het is daarom dat Maartje deze woensdagmiddag naar de ijsbaan komt om de kinderen die zich voor de schaatsclinic hebben ingeschreven enthousiast te maken voor de schaatssport. Veertig kinderen met en zonder beperking leven zich uit op de ijsvloer.

Thumbnail WIEBE SIETZE Elfstedentoer WSP 4899 klein 2
Beeld: .

Schaatsframe

Voor de schaatsers met een beperking staat een schaatsframe klaar. Zo’n frame bestaat uit een zitje en drie ijzers, waardoor kinderen die niet zelfstandig kunnen staan of bewegen toch over het ijs kunnen glijden.

De nieuwe ontwikkeling wordt in Enschede gepresenteerd door de Sven Kramer Academy en Stichting het Gehandicapte Kind. En er wordt deze middag grif gebruik van gemaakt.

Gouden medailles

Het grote voorbeeld is Maartje die op de Olympische Spelen in Japan en Zuid-Korea en The Special Olympics gouden medailles behaalde en ’s winters vooral met schaatsen bezig is. In die zin is de ijsbaan voor haar een soort toevluchtsoord, omdat sporten zo’n belangrijk onderdeel van haar leven is. Herman Ellenkamp: “Het gaat niet alleen om de sport voor Maartje gaat het ook om het ontmoeten van haar vrienden en de contacten die ze op doet.”

Plezier in schaatsen

Niemand gelooft overigens dat de ijsbaan wordt opgedoekt. Maaike Heethaar: “Volgend jaar doen we dit gewoon weer. Het gaat vanmiddag om het plezier in schaatsen. We hopen dat de kinderen zo enthousiast worden dat ze blijven schaatsen.” En dan maakt het in Twente niet meer uit of dat wel of geen gehandicapte kinderen zijn: “Op de ijsbaan blijven twee frames beschikbaar”, stelt ze.

De optimisten halen vooralsnog hun gelijk, want woensdagavond meldt Streekomroep 1Twente dat de meerderheid van de Twentse gemeenten de ijshal in elk geval dit jaar nog openhouden.

Ijsbaan Enschede
Lees ook
Negen Twentse gemeenten schieten te hulp: ijsbaan in Enschede voor minstens een jaar gered
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.