Verkeer
Stuur appje
Zoek

Voetbalvereniging ATC’65 scoort met duurzame aanpak

Bij voetbalclub ATC’65 in Hengelo staat verduurzaming al jaren hoog op de agenda. De club was in 2019 de eerste Hengelose sportvereniging die van het gas af was. Ook werden er andere maatregelen genomen, waarvan de vereniging tijdens de energiecrisis nu de vruchten plukt.

Contributie

“Ja, we moeten op de kosten letten. Daarom hebben we al heel wat gedaan om alles betaalbaar te houden,” zegt Roel Kok, waarnemend voorzitter van de club. De huidige energiecrisis gaat echter niet aan de voetbalclub voorbij. Door het stijgen van de energiekosten zijn veel meer kosten gestegen. Dat heeft onder meer gevolgen gehad voor de contributie. “Die hebben wij moeten verhogen met 10,4 procent.”

““Aanvankelijk betaalden we tweehonderd euro voor een ton pellets, maar dat is inmiddels opgelopen tot zeshonderd euro per ton.”

Pelletkorrels

In het clubhuis staat een installatie die niet meer op aardgas werkt, maar op pelletkorrels, dat zijn samengeperste houtkorrels. De vereniging dacht daardoor flink te kunnen besparen, maar met het stijgen van de gasprijzen, stegen ook de kosten voor de pelletkorrels aanzienlijk. “Eén keer in het kwartaal worden hier pelletkorrels geleverd,” zegt Kok. “Aanvankelijk betaalden we tweehonderd euro per ton, maar dat is inmiddels opgelopen tot zeshonderd euro per ton. Desondanks kan het nog steeds uit en zijn we nog steeds aan het bezuinigen op energie.” Een bijkomend voordeel van stoken op pelletkorrels is dat het energie-neutraal is.

20230208 roelkok bij atc65 met pellets still005
Het clubgebouw van voetbalclub ATC'65 wordt verwarmd door pellet cv-ketels
Beeld: 1Twente

Zonnepanelen

Naast een andere verwarmingsketel heeft het clubgebouw slimme verlichting en zijn de velden voorzien van ledlampen. Ook aan het waterverbruik is gedacht. Zo hebben de douches geen uit- en aanknoppen meer, maar een sensor en zijn ze uitgerust met waterbesparende douchekoppen. Om duurzaamheidmaatregelen te kunnen bekostigen heeft de club onder meer gebruik gemaakt van BOSA-subsidie, een regeling voor bouw- en onderhoud van sportaccommodaties van amateursportorganisaties.

De tijdelijk waarnemend voorzitter vindt dat zijn ATC’65 op de goede weg is. Als het om verduurzaming gaat, dan zit de club niet stil. Er is nog meer winst te behalen als het gaat om energiebesparing. Zo komen op het dak van het clubhuis nog 120 zonnepanelen te liggen. Ook op het parkeerterrein worden een aantal parkeerplaatsen overdekt, daarbovenop komen zonnepanelen. Wie straks met zijn elektrische auto naar het sportcomplex komt, kan ter plekke zijn auto meteen opladen.

Advies

Voor andere verenigingen die nog stappen moeten maken heeft Kok wel advies” “Speel in op de duurzaamheidsgedachte en probeer maatregelen te nemen waarmee je niet alleen duurzaam bezig bent, maar ook dat je kosten gaat besparen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.