Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Enis Odaci: 'In Turkije is het mogelijk dat mensen dagen onder het beton liggen voor er hulp op gang komt'

De Turkse gemeenschap in Twente is zwaar getroffen door de aardbevingen in Turkije. Zoals veel Tukkers met een Turkse achtergrond heeft islamdeskundige Enis Odaci uit Hengelo veel familie en vrienden in het rampgebied wonen. Een aantal daarvan is omgekomen bij de ramp: "Een hele generatie zal getekend worden door dit trauma." Odaci blikt in 1Twente Vandaag terug op de afgelopen dagen.

Verwoesting

Net na de verwoestende aardbevingen op maandag 6 februari kwamen al snel de beelden binnen via sociale media. Veel Twentenaren van Turkse komaf zaten in grote onzekerheid over het lot van vrienden en familie. Ook bij Enis Odaci was dit het geval: “Je probeert direct te bellen, maar het was niet mogelijk om contact te krijgen. Dan zie je de verschrikkelijke beelden van de plek waar je bent opgegroeid. Echt verschrikkelijk.”

Hatay

Odaci is geboren in Antakya in de provincie Hatay, één van de zwaarst getroffen gebieden in Turkij. Ook Odaci heeft familie verloren: “Er ligt nog familie van mij onder het puin. Ben onder meer een oom en een tante mét hun beide gezinnen verloren.” En zo heeft bijna elke Turk in Twente zijn of haar verhaal; de ramp heeft diepe sporen achtergelaten in de Turkse gemeenschap. Geschat wordt dat zestig procent van de Turken in Twente roots hebben in de getroffen gebieden.

Hieronder beelden vanuit het huis van een neef van Enis Odaci op het moment van de aardbeving:

23 miljoen mensen getroffen

Volgens Odaci is de omvang van de ramp nauwelijks voorstelbaar: "Het gebied is twee keer zo groot als Nederland en er wonen 23 miljoen mensen. Alsof grote delen van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Maastricht, Leeuwarden en Antwerpen tegelijk zijn ingestort.” Volgens de Hengelose schrijver gaat deze ramp een grote invloed hebben op de loop van de geschiedenis in Turkije en Syrië: “Het zal een hele generatie gaan tekenen.”

icon_main_info_white_glyph

'Mijn schoonvader heeft dringend hulp nodig'

Enkele dagen na het interview bij 1Twente is Enis Odaci een crowdfundingsactie gestart voor z'n familie. Hij schrijft: "Het is niet makkelijk om over mijn persoonlijke situatie in Turkije te schrijven. Ik heb ook lang getwijfeld of ik het wel moet delen, maar ik ben over de streep getrokken door andere mensen die mij voorgegaan zijn. In het grotere geheel van de aardbevingsramp is mijn vraag een kleine, maar toch is hij urgent. Ik moet zo snel mogelijk diverse leden van mijn familie onderdak, hygiëne, voedsel en voorzieningen bieden, omdat ze gehandicapt en vergeten zijn en bijna niet meer zelfstandig kunnen leven.." Lees HIER zijn hele verhaal en hoe je kunt op helpen.

Geen draaiboeken

Odaci is kritisch op de Turkse overheid: "Deze ramp hadden we kunnen zien aankomen. Sterker nog, er was een aardbeving aangekondigd een dezer dagen. Als er in Nederland een overstroming plaatsvindt, liggen er direct draaiboeken klaar, maar in Turkije kunnen mensen drie dagen onder het beton liggen, voordat er hulp op gang komt en dat is heel kwalijk. Er is wat dat betreft wel degelijk een evaluatievraag aan de Turkse overheid."

230210 aardbeving kapotte wegen rond antakya ENIS ODACI
Lees ook
Ook Hengelo en Zwolle doneren euro per inwoner voor slachtoffers in Turkije en Syrië

Vijf vrachtwagens

Na de ramp werd direct begonnen met het massaal inzamelen van spullen bij diverse Turkse verenigingen en moskeeën in Twente. Ook bij Turks Platform Hengelo, een verzameling van Turkse stichtingen en verenigingen, werden de afgelopen dagen allerlei spullen afgeleverd. Op een gegeven moment was er zoveel ingebracht, dat er geen ruimte meer was: “Gisteren zijn er vijf vrachtwagens uit Hengelo vertrokken, maar er liggen nog altijd spullen te wachten om getransporteerd te worden.”

Nu de hulp vanuit Turkije eindelijk op gang komt, is het volgens Odaci van belang dat mensen initiatieven steunen. “Nederlandse Turken zamelen geld in en gaan zelf naar Turkije om mensen in hun eigen gemeenschap te helpen. Richt je dan vooral op de wijken en plekken die moeilijk bereikbaar zijn.”

icon_main_info_white_glyph

Giro555

Bij uitzonderlijke rampen zoals deze aardbeving slaan elf samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan de slachtoffers. Woensdag 15 februari komen de publieke en commerciële radio- en televisiezenders samen in actie.

230210 Enis Odaci Ernst Bergboer
Enis Odaci: “Donderdag zijn vijf vrachtwagens uit Hengelo vertrokken.”
Beeld: Ernst Bergboer / 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.