Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Voetbalvrienden uit Hengelo vertrekken met 20.000 euro naar Turkije

230213 burak uguz RTV OOST
Burak Uguz is zondag samen met Mert Baglar naar Turkije vertrokken om hulp te bieden
Beeld: RTV Oost

Wat klein begon is voor de Hengelose voetbalvrienden Burak Uguz en Mert Baglar uitgegroeid tot een serieuze inzamelingsactie. Ze zijn zondag met 20.000 euro per vliegtuig vertrokken naar het Turkse Adana, op de grens van het rampgebied. Met het geld willen ze de slachtoffers van de aardbeving helpen.

Ongedeerd

"We hebben allebei familieleden in het getroffen gebied wonen", vertelde Uguz vlak voor vertrek. "Gelukkig zijn zij ongedeerd gebleven, maar er zijn wel kennissen overleden. We vinden dat we iets moeten doen voor heel Turkije."

“Naast de spullen die we van het ingezamelde geld kunnen kopen, willen we vooral mentale steun bieden. Ik ben jeugdzorgwerker en gespecialiseerd in trauma- en hechtingsproblematiek.”

Twee volle vrachtwagens

Eerder deze week hielpen ze mee met een kledinginzameling, waarbij twee volle vrachtwagens met kleding werden opgehaald. Daarna zijn ze geld gaan inzamelen om in de omgeving van Adana overlevenden te helpen. Zondag hadden ze al vele honderden donaties binnen en de teller tikt inmiddels de 20.000 euro aan. "We willen iedereen bedanken voor hun bijdrage. We kunnen daar bijvoorbeeld in Turkije tenten en eten voor kopen voor de slachtoffers."

Mentale steun

"Naast de spullen die we van het ingezamelde geld kunnen kopen, willen we vooral mentale steun bieden. Ik ben jeugdzorgwerker en gespecialiseerd in trauma- en hechtingsproblematiek. Dus ik hoop dat we kinderen daar kunnen helpen en ondersteunen. Wellicht door een knuffel te geven, te praten over de situatie en moed inspreken. We gaan daar heel hard ons best voor doen."

Risico

De vrienden weten dat ze een risico nemen om naar Turkije af te reizen. De kans op nieuwe aardbevingen is groot: "We hebben alleen een enkel ticket gekocht. Maar ik verwacht daar een week te blijven. Ik heb familie, vrienden en mijn vriendin hier die het allemaal hartstikke spannend vinden. Het leven gaat hier ook gewoon door. Ik moet me er bewust van zijn dat het daar heel heftig zal zijn, dus uiteindelijk hoop ik met een week weer terug te zijn in Hengelo."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.