Verkeer
Stuur appje
Zoek

Wethouder: 'Tram naar Enschede halen is fantastisch initiatief, maar ik heb geen zak met geld'

Een ton heeft de Historische Sociëteit Enschede-Lonneker nog nodig om de iconische elektrische tram naar Enschede te halen. Maar zoals het er nu naar uitziet komt dat bedrag er niet en is VVD-wethouder Jeroen Diepemaat van cultuur ook niet van plan om de komst van de tram in de gemeenteraad aan de orde te stellen. "Ik heb het geld niet op de plank liggen."

"Teleurstellend", noemde voorzitter Dick Buursink van de sociëteit de weigering van het college om bij te dragen aan de komst van het historische voertuig dat van 1908 tot 1933 door de straten van Enschede reed.

De tram is nu eigendom van de Tramweg-stichting in Overloon. Die club stelde al 50.000 euro, die ze van het Mondriaanfonds zou krijgen, beschikbaar voor de restauratie. Via andere subsidies hadden de Enschedeërs al 40.000 euro bij elkaar gescharreld. Uiteindelijk moet nog een ton worden bijgepast. Tenzij de gemeenteraad van Enschede ingrijpt, komt die ton in elk geval voorlopig niet uit de kas van de gemeente, maakt wethouder Diepemaat duidelijk.

20230214 Elektrische Tram Enschede Foto Historische Societeit Enschede Lonneker
De elektrische tram die van 1908 tot 1933 door de straten van Enschede reed.
Beeld: Historische Sociëteit Enschede-Lonneker

Fantastisch initiatief

"Een fantastisch initiatief", zegt Diepemaat over de inspanningen van de Historische Sociëteit. Dat is het dan ook. "Ik kan geen ijzer met handen breken en heb altijd gezegd dat dat geld er niet is."

Als de bijdrage aan de tram al door de gemeenteraad bespreekbaar wordt gemaakt dan moet het in de zogeheten zomernota aan de orde komen. "En dan moet aangegeven worden waar je het vandaan wilt halen. Het is een ingewikkelde discussie. Kies je dan voor de tram of voor het bouwen van huizen of verduurzaming. Ik kan niet zomaar geld uitdelen. Dat is zoals het is."

700 jaar stadsrechten

Er blijft nog een sprankje hoop voor de initiatiefnemers van het tramplan, maar dan moeten ze wel geduld betrachten. "Als het past bij de viering van 700 jaar stadsrechten Enschede dan moet je het plan op dat podium bespreekbaar maken. De ideeën daarover zetten we nu in de grondverf. Wellicht zit daar wat in."

Sociëteitsvoorzitter Buursink maakte eerder deze week in de uitzending 1Twente Vandaag echter duidelijk dat er voor 1 maart duidelijkheid moest komen over de komst van de elektrisch tram. "Omdat die duidelijkheid er niet is, trekken we de stekker uit het plan", zei hij.

20230214 Elektrische tram niet naar Enschede Duofoto Tram en Dick Buursink
Lees ook
Eerste elektrische tram van de stad komt (toch) niet terug naar Enschede: er is te weinig geld
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.