Verkeer
Stuur appje
Zoek

Schaatsicoon Sven Kramer opent zijn Academy in IJsbaan Twente: 'Plezier en lol, daar gaat het om'

Sven Kramer was er, Gerard Kemkers, Douwe de Vries en natuurlijk Gianni Romme. De iconen van de nationale schaatssport en een heel grote groep kinderen openden in de Enschedese ijstempel de Sven Kramer Academy Twente. “We willen hier heel lang blijven en we vragen daarvoor de steun van partijen en de overheid. Dit is van levensbelang”, zei Sven Kramer voordat hij zijn rondjes met de vele kinderen maakte.

Exploitatie ijsbaan

Natuurlijk doelde hij op de moeilijkheden met de exploitatie van onder andere de IJsbaan Twente. Als overheden en externe geldschieters de ijsbaan niet tegemoetkomen dan zou het in de zomer zomaar eens afgelopen kunnen zijn met het schaatsplezier in Enschede.

Romme en de vertegenwoordigers van de Academy praten er liever niet over. De toekomst van de baan laten ze liever aan de politiek: zij kunnen er maar beter voor zorgen dat de schaatssport levend blijft, bloeit en dat niemand er meer omheen kan.

Plezier en lol

Want dat is precies wat Sven Kramer met zijn Academy Twente beoogt. “Je moet vooral veel lol en plezier in het schaatsen hebben”, zegt hij meermaals. En dat hij dat zelf ook heeft, blijkt wel uit de brede grijns die doorlopend op zijn gezicht is te zien en de aandacht die hij voor de schaatsende kinderen heeft.

“We hebben nu de Academy’s in Heerenveen, Enschede en Tilburg en we bereiken 14.000 kinderen. Doel is om ze allemaal op de schaats te krijgen. We zijn begonnen in Heerenveen en dat is een groot succes. En hier in Enschede hebben we al trainers te weinig. Wie wil helpen?”, vertelt het schaatsicoon.

Schaatslessen

Twee jaar geleden startte de Sven Kramer Academy (SKA) in Heerenveen met het verzorgen van schaatslessen. Via die lessen wil de Sven Kramer Academy jeugd en volwassenen stimuleren om meer te bewegen en een bijdrage leveren aan de toekomst van de Nederlandse schaatssport.

Zijn droom is dat ieder kind voor zijn of haar 12e jaar minimaal één keer op de schaats heeft gestaan. De uitbreiding van de Academy naar Enschede is een stap in de richting van verdere groei van naar meer locaties in Nederland. “Ik heb heel veel te danken aan de schaatssport en wil graag iets teruggeven” verklaart Kramer.

Impuls

Voormalig topschaatser en directeur van de IJsbaan Twente, Gianni Romme, geeft Kramer met zijn Academy een geweldig impuls aan de ijsbaan en de schaatsenrijderij. “We willen laten zien hoe mooi dit is”, klinkt het enthousiast.

En de kinderen? Die vinden het prachtig en zijn heel blij met de aandacht die Sven Kramer ze geeft. “Ik heb achter hem aangereden. Hij rijdt wel heel hard”, zegt een meisje.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.