Hengelo
Politiek

Hengelo krijgt meldpunt energiearmoede dankzij motie PVV

Met de kleinst mogelijke meerderheid heeft de gemeenteraad van Hengelo woensdagavond de motie ‘meldpunt energiearmoede’ van de PVV aangenomen. Hiermee wordt de gemeente genoodzaakt een meldpunt te openen waar mensen zowel digitaal als fysiek (in het stadhuis) kenbaar kunnen maken dat ze hun energierekening niet langer kunnen betalen.

Jeanet Nijhof 1 Ernst Bergboer
PVV-fractievoorzitter Jeanet Nijhof is blij met het meldpunt: “Er vallen altijd mensen buiten de boot bij de verschillende regelingen." © Ernst Bergboer / 1Twente

Prijsplafond

Het merendeel van de particulieren die door de hoge energieprijzen in de problemen dreigden te raken, kunnen voorlopig opgelucht ademhalen. Vanaf 1 november gaat het Rijk bijspringen: de eerste twee maanden komt er voor iedereen een energiecompensatie van 190 euro per maand en vanaf januari 2023 gaat het prijsplafond gelden: 1,45 euro per kubieke meter gas tot een jaargebruik van 1200 kuub gas en 40 cent per kWh tot een jaargebruik van 2900 kWh.

Buiten de boot

Er zullen echter altijd gevallen zijn die om welke reden dan ook net buiten de boot vallen. Met deze motie hoopt de PVV ook hen te kunnen helpen. Of iedereen geholpen kan worden, blijft de vraag, maar de motie werd aangenomen, zij het met de hakken over de sloot: 18 stemmen voor en 17 stemmen tegen.

En dat terwijl wethouder Freriksen PVV-fractievoorzitter Jeanet Nijhof nog had afgeraden om de motie in stemming te brengen: “De vraag is heel begrijpelijk, maar mensen kunnen nu al met elke mogelijke vraag in het stadhuis terecht en we hebben energiecoaches in de bieb, die mensen antwoord kunnen geven of doorverwijzen. Met andere woorden: ik zie de toegevoegde waarde niet.”

icon_main_quote_red_glyph

“De vraag is heel begrijpelijk, maar mensen kunnen nu al met elke mogelijke vraag in het stadhuis terecht."

Wethouder Freriksen vindt dat zo'n meldpunt geen toegevoegde waarde heeft

Voedselbank

Die toegevoegde waarde zagen 18 verschillende raadsleden dus wel. Fractievoorzitter Jeanet Nijhof is er blij mee: “Hengeloërs krijgen het steeds moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen door stijgende energiekosten en duurder worden boodschappen. Hierdoor kreeg de Voedselbank Midden-Twente er de afgelopen maanden 45 nieuwe cliënten bij. Dat geeft wel aan dat het probleem groot is.”

Het meldpunt moet in eerste instantie een online tool op de gemeentelijke website worden. Voor digibeten komt er een fysieke afspraakmogelijkheid in het stadhuis.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.