Verkeer
Weer
Zoek

Energietoeslag ter hoogte van 800 euro voor drieduizend Hengelose huishoudens

Gaspit Energiearmoede Pixabay
Met de gift van 800 euro wil het college van B en W de betreffende Hengeloërs in elk geval de maand oktober doorhelpen.
Beeld: 1Twente

De Hengelose gemeenteraad heeft woensdagavond unaniem ingestemd met een eenmalige energietoeslag van 800 euro voor Hengeloërs die onevenredig zwaar worden geraakt in hun portemonnee door de hogere energieprijzen. Elk huishouden met een variabel energiecontract en een voorschotbedrag dat 15% of meer uitmaakt van het totale inkomen kan aanspraak maken op dit bedrag.

Bijna 3 miljoen

De maatregel zal de gemeente Hengelo naar verwachting zo’n 2,8 miljoen euro kosten. Daarnaast gaat Hengelo geld stoppen in de verduurzaming van woningen van met name de lagere inkomensgroepen.

Met de gift van 800 euro wil het college van B en W de betreffende Hengeloërs in elk geval de maand oktober doorhelpen. Vanaf 1 november gaat het Rijk bijspringen: de eerste twee maanden komt er voor iedereen een energiecompensatie van 190 euro per maand en vanaf januari 2023 gaat het prijsplafond gelden: 1,45 euro per kubieke meter gas tot een jaargebruik van 1200 kuub gas en 40 cent per kWh tot een jaargebruik van 2900 kWh.

“Misschien moeten we maar eens wat vaker naar de SP luisteren.”

Kennispunt Twente

De gemeenteraad schoot tijdens de raadsvergadering van 7 september een soortgelijk initiatief van de SP af om vervolgens gezamenlijk tot een nieuw voorstel te komen: de zogeheten ‘beleidsregel eenmalige energietoeslag lage inkomens’. Pro Hengelo-voorman Frank Peters liet zich woensdag zelfs ontvallen dat ‘we misschien maar wat vaker naar de SP moeten luisteren’.

Op basis van onderzoek van Kennispunt Twente verwacht Hengelo dat 7.500 huishoudens in de doelgroep lage inkomens vallen. Dit zijn huishoudens met een inkomen tussen 120% van het sociaal minimum en 2.350 euro netto per maand. Grofweg de helft hiervan heeft een variabel contract. Een deel daarvan woont overigens in een goed geïsoleerd huis en redt het volgens het college ook zonder die 800 euro wel. Dit maakt dat zo’n drieduizend huishoudens een beroep op de regeling zullen doen. Totale kosten voor Hengelo: 2,8 miljoen euro. Naar de betrokkenen gaat 2,4 miljoen en dan zijn er nog eens zo’n 400.000 euro aan uitvoeringskosten.

20221006 vlam pixabay
Lees ook
Hengelo krijgt meldpunt energiearmoede dankzij motie PVV

Verduurzaming

Iedereen die de eenmalige tegemoetkoming van 800 aanvraagt, wordt benaderd met een aanbod voor een gratis energieadvies. Deze adviezen geven inwoners eenvoudige gedragstips voor directe energiebesparing en inzicht in energiemaatregelen. Wooncoaches helpen hen hierbij. Overigens zijn er het afgelopen jaar 6.700 energiepakketten verstrekt. Daarin onder meer tochtstrips, ledlampen en radiatorfolie. Desgewenst worden de ontvangers geholpen bij het aanbrengen danwel installeren ervan. Voor de langere termijn kijkt de gemeente naar collectieve inkoopacties en een proef met verduurzaming op woningtypeniveau. Wethouder Bruggink: “Levertijden, beschikbaarheid van materialen en menskracht vormen momenteel een fikse uitdaging, maar we zijn daar mee bezig.”

Gaspit Energiearmoede Pixabay
Lees ook
Hengelo's college haalt SP links in met toezegging ruimhartige energietoeslag

Blokverwarming

Op vragen van de SP of de regeling ook geldt voor mensen die gebruik maken van het warmtenet of van blokverwarming liet wethouder Freriksen weten dat voor hen dezelfde systematiek zal gelden: “Maar we moeten nog uitzoeken hoe we dit gaan doen.” Op rijksniveau heeft de verantwoordelijk minister laten weten hetzelfde te gaan doen. Bij blokverwarming wordt een heel wooncomplex verwarmd met één ketel en daar wordt het jaargebruik van 1.200 kuub gas uiteraard fors overschreden.

Harro Eppinga Welbions 2022
Lees ook
Welbionsdirecteur vraagt gemeente: 'Help niet alleen minima, maar bied maatwerk'
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.